Петков след срещата с превозвачите: Без акциз на природния газ, втечнения нефтен газ и метана

Газ няма, но за сметка на това е скъп

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Задава се ограничителен режим на синьо гориво

Правителството на Кирил Петков заложи ядрена бойна глава пред следващия кабинет, обяви Делян Добрев от ГЕРБ

Решават кои заводи да работят и кои да спрат

“Газ няма, но за сметка на това е скъп. България няма да има газ от 1 август. Не е осигурен и газ за зимата”. В тези три изречения депутат от опозицията обобщи казаното по време на закритото изслушване в НС на премиера в оставка Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов за доставките и цените на природния газ.

Изслушването започна със скандали, които продължиха повече от час. Причина за тях би желанието на “Продължаваме промяната” заседанието да е закрито.

“Не може да бъде секретна цената на природния газ и сигурността на доставките на природен газ за България. Кое е секретно. Цената я плащат хората и бизнеса”, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ. “Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на “Булгаргаз” заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки на газ”, каза още бившата енергийна министърка и добави, че самата фирма “Булгаргаз” няма секретно деловодство, че да бъдат внесени в деловодството на НС секретни документи.

“Тъй като сега не можем да разберем каква ще е цената от тези, които са вътре в пленарна зала в оставка, вчера стана ясно от ръководството на “Булгаргаз”, че цената ще е 32 процента нагоре, а газ няма. Оттук нататък, за съжаление нашето общество ще трябва да плати цената и на цялата некадърност на тези аматьори. Нашата парламентарна група не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Не искат да кажат, че газът скача с 32 процента за юли, че август месец ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще има газ. Всъщност управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат за следващия служебен кабинет. Той ще бъде изправен пред ситуация, в която физически няма да има достатъчно газ и ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България”, заяви Делян Добрев, който също е бивш енергиен министър.

“Правителството на Радев ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава. И не преувеличавам”, каза още Добрев. Той обяви, че цената на газа за юли месец ще е 186,47 лв. (през юни е 141,77 лв.).

“Издирват се поне 10 танкера до края на годината. Трябват ни 10 танкера. “Чирен” е пълен на 35%”, отбеляза още Добрев.

На въпрос те какво предлагат да се направи и дали следва да започнем да плащаме на “Газпром” в рубли, Добрев зададе контра въпрос – защо всички в Европа плащат в рубли, а ние не можем. Според него целта на кабинета “Петков” била да се вкарат посредници при доставките на газ.

Енергийни експерти обясниха пред “Труд”, че вече става въпрос за двойни посредници. Причината е, че при внос на втечнен газ през Турция, най-напред се сключва договор с фирма-доставчик, а след това и с втора фирма. Причината е, че според законите в Турция газът става нейна собственост, след като влезе на територията є. Припомнено бе от експертите, че според указанията на ЕК до 1 октомври хранилището ни в Чирен трябва да е на 80% запълнено, за да бъдат гарантирани газовите доставки.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Плащаме на „Газпром“, без да потребяваме

Страната ни плаща по сключения договор с “Газпром експорт”, без да потребява синьото гориво. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР. “Имаме договор, който не е прекратен, с “Газпром експорт”, на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30 на сто по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора “вземи или плати”, поясни Велев. И допълни, че една седмица бизнесът е работил без да знае цената на газа и съответно дали е работил на загуба или с нормална рентабилност. “Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението”, подчерта Велев.

Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Чакаме Лена да отиде до САЩ за газ

Едно време с “големия шлем” се ангажираше президентът на държавата, сега чакаме Лена да отиде до Америка да ни достави газ. Много е несериозно.

Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите.

Прогнозата ми е, че дори да дойде отнякъде газ, клиентите няма да са в състояние да платят.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ. Подобни амбиции са “мираж”.

Управляващите трябва да си признаят, че не са се справили с газа. Спряха доставките на газ, само за да докажат, че са мъже, не могат да се ориентират на пазара, за да могат да осигурят доставки поне за летния сезон.

Константин Стаменов, председател на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, пред “Труд”: Потъваме с „Титаник“, но оркестърът продължава да свири

При тези високи цени на газ и на ток, много предприятия ще изпаднат в ликвидна криза. Ако сравним предприятието с обикновен човек, на бизнеса повишението на газа ще се отрази точно както на работещите им се отразяват повишените цени на петрола – когато си заредиш колата, за да стигнеш до работа, се оказва, че от заплатата ти не остават пари за нищо друго. Такъв въпрос стои вече и пред фирмите, а някои предприятия вече спряха работа, за да изчакат. Защото, ако всичките средства на едно предприятие отиват за ток и газ, няма да останат пари да се разплащаме с другите ни доставчици и да покрием всички останали разходи. И сме изправени пред голяма несигурност.

Отделно не е ясно откъде и дали ще има газ за зимата и, ако има, на какви цени ще е. Ако няма газ, ще се наложи да спираме работа или да влезем в ограничителни режими. Как ще работи икономиката? Ситуацията е много плашеща. Засегнати ще са всички предприятия, които са от енергоинтензивната индустрия или просто потребяват природен газ.

Нямаме никаква алтернатива. Преди години имахме в договорите клауза, че трябва да имаме на склад алтернативни горива, но вече няма мазутни стопанства както навремето. В комплексните ни разрешителни пише какво можем да горим в инсталациите, а освен това те са обновени и нямат техническа възможност да горят нещо различно.

В момента обсъждаме какви компенсации е редно да бъдат отпуснати на бизнеса. Би трябвало да претендираме за такива до размера на априлските сметки, както беше поел ангажимент премиерът.

Не искам да звуча апокалиптично или песимистично, но не виждам и как това, което обещават ЕС и ЕК – общо договаряне, как и кога ще се случи. То трябваше вече да е факт. В Европа и в България в момента приличаме на кораба “Титаник”, на който ни се казва, че духовата музика трябва да продължава да свири. Така изглеждаме отстрани. И ако някой не го вижда – очевидно сетивата му са притъпени.

Шефът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов: Няма договорени доставки за зимата

Още няма количества за август

Осигурени доставки на газ има само за месец юли, а през зимата въобще не се знае дали ще има газ. “За юли е договорено цялото количество, за август предстои да бъде договорено. Октомври, ноември и декември освен дългосрочния договор с азерите към момента нямаме нищо друго договорено”, заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов в четвъртък пред временната парламентарна комисия за прекъсване на газовите доставки.

Йоцов призна, че “Булгаргаз” има ликвидни проблеми. Има и взети кредити. Клиентите на дружеството трупат сериозни задължения, като дългът само на “Топлофикация София” вече е 272 млн. лв. Тези задължения трябва да се компенсират от “Булгаргаз” и това ставало със заеми.

“Всеки търговец е посредник”, отговори Людмил Йоцов на критиките на опозицията, че се ползват посредници за доставките на газ. Алтернативните доставки са по-скъпи, но каквото можем правим, изтъкна той, като каза, че се очакват още танкери с втечнен газ. “Дали цената е по-висока. Да, така е. Няма как да не е по-висока при пазарните фактори, които са на нидерландската борса, която е над 160 евро на мегаватчас”, каза Йоцов. Освен двата танкера, които са доставени и разтоварени, се очакват още три или четири кораба. За юли са договорени 600 хил. мегаватчаса на терминала за втечнен газ при остров Ревитуса, за август – 650 хил., а за септември – още 600 хил.

“Договорът на “Газпром експорт” не е приключил, разговорите продължават, дори по телефона”, каза Йоцов. Но възстановяване на доставките не може да се реши от “Булгаргаз”, обясни директорът на компанията. По схемата на “Газпром експорт” плащат гръцки фирми и една българска, каза Людмил Йоцов. Той обясни, че “Булгаргаз” е отказал да плаща в рубли за руския газ на база на писмо на зам.-министър на енергетиката, който пък се позовал на решение от оперативно заседание на правителството.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар