Гайтански бил готов да събори хотела до язовир

Гайтански бил готов да събори хотела до язовир “Искър”, ВАС се зае със завода край Павликени

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнесменът Румен Гайтански и неговата фирма “Био Майнинг” изразили желание да представят линеен график и сами да извършат дейностите по събаряне на незаконния ловен хотел край язовир “Искър”. Това обяви кметът на София Васил Терзиев. Междувременно днес Върховният административен съд гледа делото за завода за каменна вата в павликенското село Върбовка, в който като енергиен източник се предвижда изгарянето на близо 1200 тона боклук на денонощие.

“Г-н Гайтански и неговата фирма “Био Майнинг” изразиха желание да представят линеен график и те сами да извършат тези дейности”, каза вчера пред bTV кметът Терзиев. Ако това стане, Столичната община по думите му щяла да спести над 2 млн. лв.

Премахването на ловния хотел започна в началото на април, въпреки опита на Югозападното държавно предприятие да го възпрепятства. Директорът на ловно стопанство “Искър” ограничи достъпа на хора и автомобили на територията на стопанството с цел “намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути“. 

Тогава Столичната община премахна катинара на портата с флекс, а с паяк премести автомобил, който стоеше пред входа. Проверка на bTV в последните дни обаче показа, че в обекта не се работи и отново има катинар на портата. “Махат се керемидите от покрива и се работи вътре – свалят се системи. Затова не се вижда резултатът от дейността. Оригиналният план предвижда в рамките на 3-4 месеца да бъде разрушена незаконната постройка”, уточни Терзиев, като обеща да провери защо на портата към постройката отново има катинар. 

“Ние твърдо сме решени да завършим това, което сме започнали, и да не остане само една маркетингова акция”, заяви кметът.

Междувременно днес Върховният административен съд (ВАС) гледа делото за завода за каменна вата в павликенското село Върбовка, в който като енергиен източник се предвижда изгарянето на близо 1200 тона боклук на денонощие, предаде БНР. 

Делото е по касационна жалба на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново и гражданското сдружение “Ти решаваш” срещу решението на Административния съд в София-област, което даде зелена светлина за завода на бизнесмена Румен Гайтански в кариерите на село Върбовка.

През зимата на 2022 г. в РИОСВ – Велико Търново се проведе Екологичен експертен съвет, който одобри инвестиционното намерение за завода и инсинератора за изгаряне годишно на 430 хиляди тона модифицирано гориво от битови отпадъци. След една година последва нов екологичен съвет, който се произнесе против и директорът на еко инспекцията даде отрицателно решение.

Инвеститорът обжалва пред Административен съд – София-област, който се произнесе в негова полза, отхвърляйки отказа на РИОСВ. Мотивът бе, че следва да се има предвид първото заседание на Екологичния експертен съвет. 

Според Лора Георгиева, старши правен експерт в АКФ, решението на Административен съд – София област не отчита обстоятелството, че по закон експертният съвет е помощен орган към РИОСВ и само директорът на РИОСВ – Велико Търново има правомощия да взема решения. 

В региона има силен отпор срещу завода. Проектът на фирма “Петрургия”, собственост на Румен Гайтански, стана повод за активни граждански протести в общините Павликени и Севлиево през 2022 г. Общественото недоволство бе мотивирано както от съмнения относно прозрачността и законността на процедурите по съгласуване и одобряване на инвестиционното намерение, така и заради опасения относно вредния ефект на инсинератора върху публичното здраве и околната среда.

Върховният административен съд е последната инстанция.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар