„Галъп“: Близо половината от българите смятат, че няма нужда от предсрочни избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо половината българи (47,4% ) не виждат необходимост от предсрочни избори, а 22,2 % отговарят положително на въпрос „Необходими са предсрочни парламентарни избори“. Това показват данните от независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети, като извадката е представителна за пълнолетното население на страната.


Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“

84,9% от пълнолетните българи очакват повишения на цените в следващите месеци. 7,5% смятат, че цените ще остават същите, а само 2,9% смятат, че те ще падат. Има и малка „сива зона“ – без отговор. Данните от последните две тримесечия на независимата изследователска програма обаче показват, че ръстът на тревогата не е продължил – през есента очакването за повишения на цени бе достигнало дори близо до 90%, през зимата – над 86%. Това означава, че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат своя ръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели, отбелязва „Галъп“.


Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“

Почти половината от българите (49,9%) не споделят схващането, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25,2%, а останалите се колебаят. Сравнението с други индикатори, които „Галъп интернешънъл болкан“ ползва в годините, включително и при други конфликти, показва, че бежанците от Украйна са като цяло добре приети от българите. Това прави впечатление – особено на фона на тревогите за високи цени и за качеството на живота у нас – и засега не се променя дори и при наличието на някакво напрежение около битови въпроси, свързани с бежанците, коментира социологическата агенция.


Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“

На фона на войната и цените, подходът към коронавируса у нас напоследък среща отчетливо одобрение. 57,8% одобряват повсеместното преминаване на задължителното носене на маски в препоръчително, а 29,3% не го одобряват. Останалите не могат да преценят. Данните показват, че в този специфичен ресор е една от най-силните обществени оценки за текущите политики.


Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“

Българите явно трайно са свикнали с мисълта, че предстоят предизвикателства за жизнения стандарт у нас. Дори и на този фон обаче обществото продължава да декларира преобладаваща толерантност към идващите у нас бежанци от войната в Украйна. Вероятно и заради цените, и заради войната, а и заради конкретните вътрешнополитически алтернативи, нежеланието за нови политически трусове като предсрочни избори е сериозно. На целия тревожен фон, един от ясно положителните сигнали напоследък се е оказало отпадането на противоепидемичните мерки у нас, свързано с текущата ниска точка на зараза с коронавируса – то се одобрява широко. Това са изводите от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл болкан“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар