“Галъп”: До 11 ч. избирателна активност е чувствително по-ниска от тази през 2017 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към 11 ч. активността в изборите за 45-о Народно събрание е била 12,5%. Това сочат прогнозните данни на социологическа агенция “Галъп интернешнъл болкан” от екзитпол пред изборните секции. 

“Това означава, че засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори. Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера. Към 11.30 часа активността продължава да се движи по-ниско в сравнение с тази през 2017 година. Нека не забравяме, че активността тогава не беше ниска. Сега активността към този час се движи с няколко пункта надолу“, коментира пред БНР изпълнителният директор на “Галъп” Първан Симеонов.

По думите му поне засега сработва очакването за по-ниска активност.

“Разбира се, прекалено рано е още за обобщения”, подчерта социологът.

Немалко значение, освен Covid ситуацията, според него има и фактът, че по-голям интерес към политиката у нас има, когато се надига някаква “гигантска нова алтернатива”.

“Въпреки някои жилави клишета, на фона на броя избиратели активността у нас не е ниска”, изтъкна все пак той.

Симеонов смята, че един от най-лошите съветници в тези избори ще бъде изнервеността.

Относно броя на карантинираните и гласуването в чужбина изпълнителният директор на “Галъп” заяви, че това не са чак толкова големи проблеми, за каквито се обявяват.

Избирателната активност към 10:00 часа е 7,58 процента, съобщиха междувременно от ЦИК. Според официалните данни през 2017 г. тя е била с 1% по-ниска – 8,44 на сто. Най-ниската избирателна активност към този час е отчетена в Силистра – 3,98 на сто и най-висока в Монтана – 11,12 на сто. В столичните избирателни райони активността е около 7,0 – 7,75 на сто.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар