Галъп сензационно: Българите НЕ ВЯРВАТ на избори, организирани от Цветанов и Борисов! България Отблизо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от половината български граждани не очакват предстоящите избори за Европейски парламент да бъдат честни.

Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведено между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На въпрос дали изборите ще бъдат по-скоро честни или нечестни 52% от анкетираните българи са посочили, че очакват нечестни евроизбори.  37% са на мнение, че евровотът ще бъде честен, а останалите 11% се колебаят.

Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение честността на изборния процес – регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на „Галъп“, пишат от агенцията, цитирана от news.bg.
Според анализаторите този път тревожното е, че броят на тези, които са на мнение, че изборите ще бъдат манипулирани, са вече повече от половината запитани.

Другата актуална тема – промените в Изборния кодекс – допълнително задълбочава и без друго ниското доверие в изборния процес у нас.

Решението за връщане на преференциите по принцип се одобрява сред обществото, но не успява в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите избори за ЕП.

Цели 59% от българите са съгласни с обвинението, че с промените в Изборния кодекс управляващите искат да постигнат „служебна победа“ – теза, която беше заявена от държавния глава Румен Радев.  30% пък се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят.

Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти“, пишат „Галъп“.

Като цяло българите автоматично подкрепяли всякакви форми на „отваряне“ на Изборния кодекс към гражданите.
Например преференциалното гласуване се подкрепя от 70% от българите; машинното гласуване – от 75% от сънародниците ни; възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват – от 78%.

Затова и 63% не одобряват гласуваните от ГЕРБ, ДПС и НФСБ промени в изборните правила, което на практика обезсили преференциалния вот.
24% подкрепят праговете в преференциите, а останалите 13% се колебаят.

Иначе решението на премиера за преосмисляне на промените в законодателството среща висока подкрепа – 74% от българите одобряват връщането на преференциите, а 17% – не.

Въпреки това решение на Борисов обаче, ГЕРБ засега не могат да елиминират подозренията, че ДПС всъщност са скрит партньор на властта. Цели 50% от българите споделят мнението за скрита коалиция ГЕРБ – ДПС, а 28% – не.
По този въпрос 22% се колебаят.

„Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят. Подобни нагласи не говорят за достатъчно развита демократичност на съзнанието – което да допусне, че всяка представена в парламента партия би следвало да има право на участие във властта“, пишат от агенцията.

Ние ще допълним анализа на агенция „Галъп“ с факта, че не може партия, която всяка година организира чествания на терористите от гара Буново, които убиха невинни деца, жени и старци, да бъде в българския парламент. И още, едно нещо. ДПС дължи своето съществуване на тоталното изпълнение на всичко, което идва от Вашингтон и Брюксел. А техните заповеди, както знаем са убийствени за страната ни.

Затова хората не одобряват ДПС, която на всичко отгоре е и незаконна етническа партия. А не защото българите били „с недоразвито съзнание“ или пък „не били достатъчно демократични“.

istinata.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар