”Гардиън”: България е получила 117 600 дози от ”Aстразенека”, използвала е едва 2 035

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Анализирани от ”Гардиън” данни показват някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина ”АстраЗенека”, налично в държавите-членки на ЕС, и нейното прилагане на населението. Посочени са три държави – Белгия, България и Германия. Страната ни е получила 117 600 дози, от които е използвала 2 035 или само 1,73%.

От получените в Белгия 201 600 дози “АстраЗенека” са инжектирани 9 832 или 4% от количеството. В Германия от 1 452 000 дози са поставени 189 206 или 13 на сто. В същото време при ваксината на “Пфайзер-Байонтех” е точно обратното – 4 на всеки 5 дози са използвани, отбелязва “Гардиън”.

Четири на всеки пет дози ваксина “АстраЗенека”, доставени на страни от ЕС, още не са използвани, показва разследване на вестник “Гардиън”, като цитира германския канцлер Ангела Меркел, че европейците имат “проблем с одобряването” на британската ваксина.

Използвайки данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други официални източници, екип на вестника е установил, че близо 4 850 000 дози от общо разпределени около 6 135 000 сред 27-те страни членки още не са използвани, предава БНР.

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да поставят “АстраЗенека” само за хора под 65 години се смята за съществен фактор за бавното влизане в употреба на ваксината при положение, че тя не се пренасочва към младите хора.

В интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” германският канцлер Ангела Меркел признава, че освен това ваксината се отхвърля от хора, загрижени за нейната ефективност и безопасност след серия от негативни отзиви.

Според данните на Единния информационен портал за коронавируса на Минитерство на здравеопазването, първа доза от ваксината на “Астра Зенека” у нас само за последното денонощие е поставена на 14 674 души.

Източник: ФрогНюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар