“Гардиън”: Да защитим света, а не големите фармацевтични компании

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бързата поява на ваксините срещу ковид е невероятен успех, който хвърли светлина както върху научните постижения на човечеството, така и върху неговите социални и икономически недостатъци, пише в редакционен материал в. “Гардиън”, съобщи БТА.

Учените създадоха ваксините невероятно бързо, но на фона на продължаващата пандемия за мнозина от най-уязвимите и изложени на риск хора все още не е ясно кога ще получат достъп до тях. Създадохме ваксинни милиардери, но не успяваме да ваксинираме милиарди, изтъква британското издание.

Неочаквана и приветствана промяна в позицията на Съединените щати може да промени това. САЩ изразиха подкрепата си за план за временен отказ от защитата на правата на интелектуална собственост върху ваксините и провокираха удивлението на големите фармацевтични компании, чиито интереси дълго време бяха закриляни от Вашингтон. Ръководителят на Световната здравна организация, доктор Тедрос Аданом Гебрейесус, с основание определи това като колосален момент в борбата с ковид, отбелязва “Гардиън”.

Призивите за отказа от защита на правата на интелектуална собственост върху ваксините, лечението и диагностицирането на ковид се засилват, откакто Република Южна Африка и Индия направиха предложения в този смисъл през октомври. По-богатите страни, които имат интереси във фармацевтичната индустрия, обаче се противопоставиха на тези предложения. Очевидното неравенство при разпределението на ваксините става все по-явно. Все по-ясно се очертават и последиците от това.

Подкрепата на Съединените щати за временния отказ от защитата върху правата на интелектуална собственост върху ваксините обаче може да се окаже недостатъчна, предупреждава “Гардиън”. Причината за това е, че споразуменията на Световната търговска организация в тази материя предвиждат съгласие на всички членуващи страни. Макар Европейският съюз да заяви, че е “готов да обсъди” плана, Великобритания не изглежда особено ентусиазирана от идеята, а фармацевтичните компании се опасяват, че активисти биха използвали безпрецедентния отказ от права като основание за настояване за отказ от тях и в други случаи, обобщава британското издание.

Среща на върха

Лидерите на страните членки на ЕС ще обсъдят днес и утре в португалския град Порто въпроса за временната отмяна на защитата на интелектуалната собственост на ваксините срещу коронавируса, предаде ДПА. 

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС е готов да обсъжда всяко предложение, за да се намери решение на кризата по ефективен и прагматичен начин.

Според официални представители временната отмяна на патентните права може да увеличи глобалното производство на ваксини срещу коронавируса, като например се отворят производствени обекти в африкански държави, но този процес ще отнеме няколко месеца, допълва БТА. За да има напредък по този въпрос, в СТО трябва над 160 страни да се договорят за суспендирането на международните правила за авторските права. Но без подкрепата на фармацевтичните компании ще бъде много трудно да се копират комплексните формули на новите ваксини. А фармацевтичните компании казват, че в краткосрочен план отмяната на патентните права няма да увеличи обезателно доставките, тъй като повечето проблеми сега са свързани с глобалния производствен капацитет.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар