Гвоздейков подписа договор за нови 9 маневрени електровоза

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа договор за доставка на девет електрически маневрени локомотива, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение на договора е до средата на 2026 г., а общата стойност на инвестицията е 10,5 млн. лева, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

“Новият подвижен състав ще замени близо 50-годишните дизелови локомотиви, които в момента се използват в депата“, посочи министър Гвоздейков след подписването на договора, цитиран от министерството. Той допълни, че проектът ще намали разходите за маневри и вредните емисии от тази дейност, както и ще обезпечи железопътния превозвач със съвременна и модерна техника.

Министър Гвоздейков обясни, че новите локомотиви ще се използват в най-големите депа в страната и ще подобрят значително условията на труд на служителите.

“Локомотивите са от най-ново поколение и позволяват да бъдат оперирани дистанционно без да има машинист вътре в кабината“, уточни Гвоздейков.

Договорът включва още поддръжката им за срок от 15 години и обучение на персонала. Изпълнител на дейностите е “Експрес Сервиз” ООД.

На 18 декември 2023 г. в министерството бе подписан и договор за доставка на десет нови електрически локомотиви за нуждите на “БДЖ – Пътнически превози”. Договорът е за доставка на локомотиви от серията “Смартрон”, като локомотивите са от най-ново поколение. Работим в посока упорита модернизация на този транспорт, отбеляза министър Гвоздейков на подписването.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар