Джаз певец от Пазарджик получи условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута

ГДБОП: Жертви на схеми в Интернет дават 100-200 000 лв. за мнима вечеря с известни личности

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Имали сме жертви, които изпращат и над 100-200 000 лева”, коментира в “Денят започва” ст.комисар Владимир Димитров – директор на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП-МВР нашумелите напоследък измами в Интернет, при които хората се подмамени от идеята за това, че могат да вечерят или да си направят селфи с известна личност, която харесват. По думите му проследяването на тези схеми е изключително сложно.

Димитров каза, че в момента друг “хит” са и инвестиционните измами.

“В момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от инвестиционна измама, която се извършва в резултат на т.нар. кол центрове – агенти, които се обаждат на жертвата, приканват я да инвестира в определена платформа, техните 1000 лева ще се удвоят, утроят в рамките на няколко седмици, и в резултат на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на различни банкови сметки из цял свят, накрая остава без сериозна сума”, каза ст.комисар Владимир Димитров.

Допълни, че през изминалата година има около 65 компании, които общо са загубили над 12 милиона евро.

Шефът на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП-МВР коментира и последния нашумял случай с “Емил Кюлев”. Теодор Илиев с псевдоним “Емил Кюлев” е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голямата му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност. 

“Оттам е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията”, заяви Димитров.

“Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които впоследствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута”, каза той.

Директорът на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП-МВР заяви, че има данни, че Кюлев е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца. 

“Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта”.

Димитров каза, че в цялата си дейност е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.

“Законът казва, че за подобни деяния го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда”, заяви в “Денят започва” ст.комисар Димитров.

Той коментира и друга мащабна акция за онлайн “бърлогата” за престъпления, в която е блокиран сайт-канал за извършване на различни престъпления – детска порнография, сводничество, проституция, наркотици.

“Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България”.

Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.

“Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар