ГДБОП разби незаконна кабеларка в София – София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГДБОП разби поредният кабелен оператор, разпространявал незаконно телевизионни канали, пишат „24 часа“. Операцията е на отдел „Киберпрестъпност“ и е срещу фирма, действала в софийските квартали „Люлин“ и „Надежда“, както и в градовете Костинброд, Самоков и Ботевград.

Операторът всъщност имал лиценз за някои канали. Вместо да предлага само тях обаче, той добавил в портфолиото си и програми, които са платени, а фирмата е хакнала. За да прикрие следите си, компанията навързала схемата през няколко фирми, повечето бушони. Въпреки опита за заблуда обаче мошениците били разкрити.

Така на 15 ноември от отдел „Киберпрестъпност“, заедно с представители на Европейската полицейска агенция Европол, Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията, както и Националната агенция по приходите, направили акцията в София. В хода на операцията са извършени действия по разследването, като са иззети документи, компютърни конфигурации и техника, имаща отношение към осъществяваната престъпна дейност. Образувано е досъдебно производство, при което са установени данни за неправомерно разпространение на телевизионни канали, без необходимото по закон съгласие на правоносителите, до хиляди абонати. Разследването по случая продължава под надзора на Софийска районна прокуратура.

Това е петата акция на ГДБОП срещу кабелни пирати. Първата бе през юли 2019 г. в Благоевград и областта. Втората бе през януари м.г. в Кърджали, а месец по-късно имаше и в Бургас. В края на 2020 г. пък имаше няколко операции срещу кабелни пирати, които действаха от България, но подаваха нелегална телевизия в чужбина. През април т.г. пък бяха ударени кабелни пирати, които пускаха нелегално интернет и телевизия в Разград, Исперих и околните села.

Заради подобни акции, както и множество операции срещу нелегално разпространение на книги и филми в последните 4 години, България бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301” на Департамента по търговия на САЩ. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар