Гейове с писмо до Бойко Борисов: Да се видим, да поговорим <3

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

рганизационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов, че “нито трябва толкова да се парадира”, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

“Аз не бях в България, а и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение”, бяха думите на премиера, който сподели, че той и вицепремиерът Томислав Дончев са имали покани за “София прайд”.

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог, както и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни.

Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват, както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна, настояват организаторите на прайда, като описват в своето писмо конкретни предложения за промяна в българското законодателство.

“Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на “София Прайд” е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото”, твърдят те.

За какво настояват от София Прайд?

Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.
Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.

София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов “Да прогоним предразсъдъците”. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ–България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

По публикацията работи: Венцислава Вельова

Източник: Dnes.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар