Геноцид: Иде ново поскъпване на водата – най-много в София и Разград

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди на днешното си заседание сериозни корекции на тарифите на 26 ВиК дружества. Предложенията за промени са в твърде широк диапазон –  от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните населени места, съобщи БНР.  Според националния омбудсман Диана Ковачева, която присъства на обсъждането,  повишенията  са необосновани. По-късно тя изпрати критичното си становище до КЕВР и до медиите (ще откриете подробности за него по-надолу в текста).

 

За вдигане на цените на водата трябва да се готвят абонатите в 7 града начело със София и Разград, където се очаква ръст с 6 процента. Разград и сега е с една от най-високите цени в България. В други 16 района пък ще има понижение –  от 14-15 на сто за Ямбол и Добрич до рекордните 22% за Видин. А в Монтана не се очертава да има промяна.

В корекциите има една особеност  – тарифите се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес план и не е направило заложените инвестиции.

За да определи новите цени, КЕВР е направила преглед на изпълнението на петгодишните планове към момента, за да отчете реално свършената от ВиК оператора работа  – намалени ли са авариите, загубите на вода по мрежата, кражбите, подобрено ли е качеството на водата, има ли изградени нови тръби и прочее.

“Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, с неизпълнение на плановете си, и при тях свалянето на цените ще е най-сериозно, коментира Ивайло Касчиев от енергийния регулатор.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ВиК услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър, като най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва. Това означава скъпа вода за над една трета от България.

 

ПРОТИВ

Омбудсманът Диана Ковачева смята, че готвеното поскъпване на ВиК услугите за 2021 г. в областите Разград, София-град, Плевен, Кърджали, Варна, Хасково, Перник и Пловдив е необосновано.

Ето нейните аргументи:

„За област Разград, където и към момента цената на услугата е най-висока, е предвидено най-голямо увеличение със 6,07% в сравнение с 2020 г. Цената на водата става 3,63 лв. с ДДС, близо до прага на социалната поносимост, което е 4,29 лв.“, подчерта омбудсманът. Ковачева допълни, че на фона на намаляването на доходите на домакинствата, цената на водата, предоставяна от „Софийска вода“ АД, се увеличава с 5,99%, но в същото време социалната поносимост на цената на ВиК услугите за 2021 г. за София-град намалява в сравнение с 2020 г. – от 8,36 лв. на 6,78 лв.

„Област Хасково от години има проблем с качеството на питейната вода – манган, висока алфа активност и др. За преминаващия през тежка водна криза район на Перник, също е предвидено увеличаване на цената, макар и да е само с 0,4%. За областите Плевен, Кърджали, Варна и Пловдив увеличението на цената е в границите между 2, 21%  и 0,27 %, т.е. и там има увеличение в сравнение с миналата година.

Гражданите не виждат ползата от предвиденото увеличение, което да се отрази на повишаване качеството на услугите, а това нарушава и принципите, при които работи Комисията.

От данните в Докладите от извършените проверки на отчетените резултати за 2019 г. на ВиК операторите , на които бизнес плановете са одобрени, става ясно, че по-голяма част от дружествата не са постигнали разчета на нивото на показателя „общи загуби на вода“ за 2019 г., като неизпълнението варира между 13,91% за „ВиК“ ЕООД гр. Стара Загора до 0,05% за „ВиК-Видин“ ЕООД. В областите Добрич, Шумен, Сливен загубите на вода за 2019 г. надвишават 80%.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар