ГЕНОЦИД! Официално ще доплащаме за здраве

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От догодина ще доплащаме за здраве. Това стана ясно след вчерашния коалиционен съвет на ГЕРБ и патриотите, свикан от премиера Бойко Борисов. На него здравният министър Кирил Ананиев представи различни модели за здравна реформа и промяна на осигурителния модел.

Все още обаче се пази в тайна как, колко и за какво ще даваме повече от сегашните 8 % вноска.

Според последното обещание на Ананиев в края на месеца тайната трябва да бъде разкрита, а реформата подложена на мащабно обществено обсъждане. През есента пък депутатите ще имат задачата да създадат законодателната рамка на новия здравен модел.

В момента е ясно само, че НЗОК вече няма да е единственият платец. Все още управляващите не са сигурни дали ще има частни каси, които да се конкурират за основния пакет, дали ще се върви към допълнително задължително осигуряване, доброволни здравни фондове или индивидуални застраховки.

Това на практика означава, че с 8-те процента здравна вноска, която ще продължи да влиза в НЗОК, ще ни лекуват наполовина. Разбира се, тази промяна ще бъде облечена в по-недразнещото пациента „гарантиран минимален пакет“. Колко ще е минимален предстои да разберем.

Засега управляващите клонят към това да ни дадат чудесна възможност за избор – да се застраховаме или да си плащаме кеш за всичко извън споменатия вече гарантиран минимален пакет. Което в една част от болниците включва и чаршафи, разговор с анестезиолог, съвети за здравословен режим и т.н. Как застрахователят ще изчисли този „риск“ не е съвсем ясно. Още по-неясно е как 80-годишен самотен дядо ще успее да си плати застраховката и дали изобщо ще се намери някой, който да иска да го застрахова на приемлива цена. А кой ще застрахова децата без родители? А на останалите 4.2 милиона осигурявани от държавата хора, кой ще плати застраховките?

А съвсем отделен, но далеч не неуместен въпрос е, че не знаем кое колко струва. Затова този модел по-скоро ще регламентира официално доплащането в болниците, отколкото да намали личните разходи на хората за здраве, смятат медици. Много икономисти пък са убедени, че индивидуални сметки ще направят системата по-устойчива. И така всеки ще знае за какво отиват парите му. И щял да бъде отговорен за собственото си здраве. Това обаче също няма да намали личните разходи, да не говорим, че солидарността отива в историята. А и спестовните сметки имат един ключов недостатък – не помагат, ако се разболееш в ден първи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар