Геноцид! Спряха заплащането на катетрите за болни на хемодиализа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спряха заплащането на катетрите за пациенти на хемодиализа. Консумативът е необходим за процедурите по пречистване на кръвта, а цената му варира от 400 до 900 лева, съобщава сайтът dnews.bg.

 

 

При много от пациентите на хемодиализа процедурата е невъзможна без наличието на катетър, обясни пред Дарик Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”. Така, ако нямат възможност да си заплатят консуматива, тежко болните на хемодиализа са обречени.

 

 

 

Към момента вече е налице подписка, инициирана от пациенти, за връщане на стария режим, при който пациентите получаваха катетрите си безплатно.

 

 

 

„Тези хора си стоят вкъщи, защото през ден са на хемодиализа, за да могат да останат живи и да дочакат една трансплантация, която да ги върне към живота. В същото време някой решава, че тези хора, които взимат по 300 лева пенсия, имат да извадят едни 800 лева и да си сложат този катетър. Това е безумно и не съществува в нито една европейска държавата, защото хемодиализата е приоритет на държавата, това е животоподдържаща процедура, без която хората с неработещи бъбреци умират,“ посочи Димитров.

 

 

„За съжаление някой е направил така, че да печели от тези хора. Това е престъпление спрямо тях,“ допълни той.

 

 

Димитров припомни, че до 2018 година заплащането на катетри е било ангажимент на държавата.

 

 

„Както всичко в тази държава обаче нещата се случват тихо и подмолно, независимо от факта, че в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса има представител на пациентите. Този представител, който и да е бил, явно се е съгласил с това нещо, след като не е алармирал обществото, че едни 4500 души, които са на хемодиализа, ще започнат да си заплащат животоподдържащите системи,“ посочи още Иван Димитров.

 

 

„От тези хора 33% са с кардиологични проблеми, 34% са с диабет. Основните им заболявания правят така, че съдовете им да се стесняват и единственият им шанс са катетрите. Без да извадят пари, те умират,“ завърши още председателят на пациентската организация.

 

dnews, Дарик

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар