Ген.-майор Валери Григоров: На Иван Гешев няма кой да му повярва

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вчера от политическия проект „Ние, гражданите“ заявиха на своя пресконференция, че възнамеряват да поискат от президента на Република България Румен Радев да сезира Конституционния съд за избора на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Андреев беше избран за председател на ЦИК на 9 октомври с 119 гласа „за“ и 54 „против“. По време на пресконференцията си от „Ние, гражданите“ казаха още, че възнамеряват да участват в предстоящите парламентарни избори.

ОТ ФАКТИ се свързахме с генерал-майор Валери Григоров – един от създателите на “Ние, гражданите”, за да научим повече за искането им за сезиране на КС. Разговора ни четете в следващите редове:

– Ген.-майор Григоров, защо от „Ние, гражданите“ възнамерявате да поискате от президента да сезира Конституционния съд за избора на Александър Андреев за председател на ЦИК?

– Ние направихме номинация като активни граждани през „Граждански форум „Промяна“, представляван от Георги Георгиев. Номинация на един изключително компетентен, добър юрист, доказал своите качества и като добър администратор, и като правна подготовка – Албена Белянова.

В момента, в който входирахме в парламента ние видяхме, че другата номинация също от неправителствена организация – на студентите, и е направена извън рамките на уточненото от парламента приемно време. Приемното време за входиране на документи в деловодството е 16:30 часа. Ние констатираме, че документите на неправителствената организация са входирани в деловодството в 17:09 часа, което означава 39 минути след приключения работен ден.

Това означава, че властта може всичко, а ние – тези, които сме отвън на улицата, не можем да си позволим такова нещо. Ние се съобразихме с работното време и в 16:23 часа внесохме документите в деловодството на Народното събрание, чакахме 45 минути, за да бъдат обработени документите и едва тогава да ни бъде даден входящ номер. Това е нещо, което прави впечатление и това е един от пороците, които са в рамките на процедурата.

Още повече, самото Народно събрание през септември прие процедура за избор на председател на ЦИК, която задължаваше най-малко 14 дни преди гласуването на кандидатите тя да бъде качена на официалния сайт на парламента. Ние виждаме, че те го направиха много късно и за по-кратко време, което означава, че е нарушена публичността по отношение на представянето на номинациите, както и на самите документи, предложението, атестата и професионалната кариера на г-н Андреев.

Самата процедура има още един порок и тя се изразява в това, че те бяха длъжни, съгласно техните приети правила, да гласуват предложената номинация не по-рано от 24 часа от обсъждането на номинацията. Те го гласуваха в рамките на по-малко от 24 часа. Властимащите гласуват, приемат правила, но не ги спазват.

Не на последно място, нашето предложение, направено от „Граждански форум „Промяна“, не беше внесено по никакъв начин нито в Правната комисия, нито беше подложено на обсъждане, което означава, че властимащите казват: „Не ви виждаме, не ви чуваме, не ви отразяваме, вие нямате никаква стойност като общество“, въпреки че всички пледират за честни и свободни избори. Колко ще са честни, ние вече сме наясно, но във всички случаи това са все основания, заради които ние ще сезираме компетентните органи, които имат право да сезират Конституционния съд с оглед на опорочената процедура.

– Вие обаче говорите за сезиране на президента Румен Радев, а не например на главния прокурор – защо?

– На Иван Гешев няма кой да му повярва, след като Иван Гешев не забелязва пълното шкафче с пари на премиера. Иван Гешев не забелязва престъпната дейност на унищожаване и отнемане на бизнеса. Ние не можем да вярваме на един човек, който прави изборна селекция на конкретни деяния, човек, който не подлага на разследване. Ето един конкретен факт – на всичко е ясно, че комисията КПКОНПИ прекрати гражданското дело по отношение на наложените обезпечения срещу Цветан Василев. Прекратиха го, а там има задължение 45 милиона държавни такси, които до момента не са внесени като задължение от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, но всъщност делото беше прекратено с една единствена цел – възможна сделка и продаване на Vivacom.

Това също заслужава вниманието на главния прокурор. Къде е главният прокурор? Никъде не го виждаме. Ние не виждаме, не забелязваме неговата дейност. А в същото време той се занимава с кокошарски кражби, с което се единствено се отклонява общественото мнение.

– В най-добрия вариант какво трябва да се случи?

– Ние ще направим предложение на президента, защото смятаме, че той има кредита на доверие, той има най-високия рейтинг в момента в българскoто общество като политическа фигура и като институция Президент на Републиката, така че в негово лице ние виждаме основен стълб за това да може да се прави нещо в името на справедливостта и това да могат да се променят обществените нагласи. Изхождайки от това, че той има кредит на доверие в българското общество, ние ще сезираме президента. Той, разбира се, ще прецени от гледна точна на правни аргументи и основания и ще реши дали ще сезира или няма да сезира Конституционния съд. Но ние ще направим такова предложение.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар