Ген. Румен Радев: ГЕРБ ръководят процеса за купуване на гласове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трябва да започнем от купения корпоративен вот, в който българските партии масово участват и дори ръководят процеса.

Това обяви държавният глава Румен Радев на инициираните от него консултации за проблемите в изборния процес.

Той отново настоя за по- строги наказания при купуване на гласове. „Докато не решим този проблем каквито и технологии да прилагаме трудно ще постигнем демократични избори“, коментира Радев.

Снимка: БГНЕС

Силно се надявам вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само от мотива да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Не се състезавам с никого– амбицията ми е да имаме прозрачен, честен и отговорен изборен процес”, коментира президентът.

 

Държавният глава подчерта, че подготовката за машинното гласуване трябва да започне сега и ще продължи да настоява то да се реализира. „Ще наемаме ли машините, ще ги закупуваме ли? Винаги е по- рационално да се закупят машините, излизат по- евтино“, посочи Румен Радев.

По думите на президента дебатът за промените в изборното законодателство е неудобен за управляващите, но е от полза за българските граждани и демокрация, и трябва да се случи.„Проблемите са не само законови, но и технологични и организационни. Искат огромно и диалог, който още не виждам на достатъчно ниво“, каза още Румен Радев.

На консултациите при президента присъстваха само представители на БСП и ДПС. 

Крум Зарков от левицата коментира: „Проблемите в изборния процес не се решават през годините, защото темата се отваря винаги в навечерието на избори. Това я натоварва с най- различни съмнения и противопоставяния“.  Червеният депутат Филип Попов допълни: „Дискусията е навременна и полезна. Ще свършим нашата работа за доусъвършенстване на Изборния кодекс. Топката остава в полето на изпълнителната власт, които да си свършат работата и да изпълнят закона“.

Мустафа Карадайъ изрази мнение, че Изборният кодекс може да се опрости, за да улесни избирателите, изборната администрация и всички, които имат отношение към процеса. „Най- важното е да се спазва Конституцията“, подчерта той. Хамид Хамид обърна внимание, че преференциите са се превърнали в средство за контролиран и/или корпоративен вот.

топновини

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар