Ген. Стефан Янев: Предишното управление е било некомпетентно и корумпирано

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Използвахме този един месец, за да представим картината в държавата. Това, което намерихме, не отговаря на стандартите и потребностите на хората, както и на нещата, които те очакват. Всичко това се дължи на лоша практика. Отделните министерства и агенции не са комуникирали добре и решенията не са свеждани правилно. Предишното управление е било некомпетентно и корумпирано.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният премиер Стефан Янев по повод вчерашния отчет на ръководеното от него правителство.

„Говорим за милиарди, които са непрозрачно раздадени. Примерите са много – Автомагистрали, ДКК. Тези сложни схеми ги е създала държавата. Всички тези неща се потвърждават и от американските санкции по закона „Магнитски“. Хората излязоха на улицата миналото лято, защото бяха недоволни от предишното управление, бяха недоволни как се харчат и разходват публичните средства. Всичко това показа един елемент на съзряване на българската демокрация. Гражданите разбраха, че управлението на държавата зависи от тях. Точно това се стремим да правим и ние – да дадем властта в ръцете на гражданското общество. Хората трябва да разберат, че те трябва да търсят партиите и да задават тона на управлението“, обяви Янев.

„В никакъв случай целта ни не е само да вадим проблемите. Факт е, че в последните години се е вихрила една почти законна корупция. Ние сме от един месец в тези кабинети, а преди нас тази схема се е развивала с години и десетилетия. За 30 дни ние не можем да променим курса на държавата и схемата, по която работи корупционната среда. За това ще са необходими усилията на всички в България. Там, където има данни за престъпления, документите ще бъдат дадени на прокуратурата. Там, където няма достатъчно доказателства, ще се търсят други решения – примерно даването на документите на специлани комисии в бъдещия парламент. Управлението на една държава е за хората. В момента в България хората са дистанцирани от управлението и на тях трябва да им се напомня, че точно от тях зависи всички“, категоричен бе премиерът.

Стефан Янев коментира и рокадите по високите етажи на властта и в сектор „Сигурност“. „Отстраняване на председателя на ДАР е базирано на фактите, че под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция “Разузнаване” е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Налице са факти, че не са предоставени еднакви по обем информации на президента и министър-председателя. Не ме учудват неговите твърдения от днес за дългата ръка на друга държава и един бизнесмен с много обвинения. Тези неща ги слушаме от една година и не ме учудват. Всичко в нашите решения по темата се базират единствено на гарантирането на националната сигурност. Сами сте чували президентът да се оплаква, че не е получавал никаква информация по дадени скандали. Ако е необходимо, ще има още рокади. Щом някой не показва лоялност към държавата, включително и новозначените, ще бъдат сменяни. Всички сме хора и грешим, но виждаме нашите грешки, поправяме ги и продължаваме напред. Казусът на г-н Спецов предизвика интерес, но в момента тече проверка. Като излязат резултатите от тази проверка и евентуално се докажат някакви нарушения, ще се прецени дали да бъде наказан или уволнен. Но нека видим и резултатите от работата на г-н Спецов. Говорил съм с президента по темата за Пламен Узунов и последните записи. Аз нямам притеснения, но въпросите за г-н Узунов трябва да ги зададете на президента, защото той е в преки служебни отношения с него“, каза министър-председателят.

„Утре очаквам на посещение Зоран Заев. Ние се чувахме по телефона няколко пъти последните седмици. България няма да подкрепи сегашната преговорна рамка за членство на Северна Македония. Това е политически въпрос и се решава с национален консенсус и ратификация от парламента. Българската политика винаги е била последователна в това отношение„, категоричен бе за финал Стефан Янев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар