Ген. Уесли Кларк предупреди за възможни нови конфликти на Балканите

Ген. Уесли Кларк предупреди за възможни нови конфликти на Балканите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа и американски генерал Уесли Кларк предупреди за възможността от нови конфликти на Балканите, като обвини Сърбия, че работи в интерес на Русия, съобщава босненският портал Кликс, цитиран от БТА.

В интервю за Радио Свободна Европа Кларк заяви, наред с други неща, че Сърбия е “магнит, който привлича руския империализъм към Балканите” и предупреди, че ако тази страна не спре в Украйна, може да има нови конфликти на Балканите.

Американският генерал заяви още, че “Сърбия е дестабилизиращ фактор в Косово и в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина”. “Пътят към решението е да победим Русия в Украйна, да намалим подкрепата на Русия за Сърбия до друго ниво, така че Сърбия да разбере, че нейното бъдеще е със Запада”, каза Кларк.

“Когато сърбите разберат това, няма да има проблем с Косово”, заяви американският генерал.

В интервю за Си Ен Ен косовският премиер Албин Курти поиска от международната общност да окаже натиск върху Сърбия да премахне военните бази около границата с Косово, съобщи вестник “Коха диторе” по-рано днес, цитиран от БТА. В интервюто косовският премиер подчерта, че Сърбия и Русия си приличат заради общия им интерес да разширят териториите си.

Курти допълни, че Сърбия чака възможност да влезе в Косово и че западните партньори трябва да попречат на това.

“Нашата съседка Сърбия е много агресивна към Косово, на първо място като не го признава за независима държава. Освен това се занимава с хибридна война и провежда военни учения по границата. Има 48 оперативни бази около косовската граница, които чакат да се отвори възможност”, заяви косовският премиер.

Той добави, че това, което Косово иска от западните си партньори, е да окажат натиск върху Белград да изтегли тези свои бази, всяка от които има по 50-150 войници.

“Ако говорим от политическа гледна точка, Сърбия прилича на Руската федерация. Те не признават де факто и де юре съседите си. Те им създават проблеми, защото искат разширение”, каза Курти.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар