Ген. Янев: Служебният кабинет може да стане редовен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен”, заяви служебният премиер Стефан Янев от Плиска, в коментар за заявката на БСП, ако е третата парламентарна сила, която получи мандат, да предложи служебното правителство да стане редовно. “Практически е въпрос на допълнителни ходове”, допълни той.

Янев посочи, че още е рано да се обсъжда този сценарий, тъй като първо трябва да стане ясно дали ще бъде избрано правителството на ИТН, а ако това не се случи, предстои и ГЕРБ да получи мандат за съставяне на кабинет.

Ако все пак се стигне до варианта на БСП, “ще трябва да се мине през споразумение – дали коалиционно или на друг принцип, за парламентарна подкрепа. За да е ясно какви са приоритетите и срокът на действие”, обясни служебният премиер. Янев посочи и че съставът на служебния кабинет не е монолитен, и министрите нямат задължение “да се движат винаги заедно”.

Той коментира и проектокабинета на ИТН. “Разбирам, че се търсят компромиси и възможности. Дано са успешни”, каза той. Но подчерта, че начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства без ангажименти и приоритети не вещае дългосрочност на проекта какъвто и да е той”. България няма опит с плаващи мнозинства. Но ако приемем, че парламентът е готов за това, влизаме в период на непредсказуемост и е трудно да се прогнозира колко би издържало такъв тип управление, допълни премиерът.

Ако не бъде излъчено правителство и отново се стигне до предсрочни избори, има готовност служебният кабинет да продължи да действа, увери още Янев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар