Георги Костов чистел предизборно областни шефове на МВР

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР да подадат оставки, е причината правителството да поиска, а президентът да отстрани главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Това се разбира от мотивите към решението на служебното правителство. Става въпрос за бившите директори на ОД на МВР в Ловеч – Георги Иванов, на ОДМВР в Плевен Венцислав Катинов, на ОДМВР в Монтана Иван Георгиев, на ОДМВР в Перник Славчо Станиславов и на ОДМВР във Видин Константин Джунински.

Първите четирима са били притискани от главния секретар да освободят директорските постове в навечерието на местните избори на 25 октомври 2015 г., а петият – в навечерието на президентските избори през ноември 2016 г., пише БГНЕС.

“Главен комисар Георги Костов, е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото, което е основание за прекратяване на правомощията му”, пише в мотивите за решението, което носи подписа на служебния премиер Огнян Герджиков.

Ето какво още се съдържа в мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР: Няколко месеца преди отстраняването на комисар Георги Иванов от длъжността директор на ОДМВР – Ловеч, той е извикан от Георги Костов в министерството в София и му е казано, че независимо от резултатите на дирекцията, той трябва да освободи длъжността директор. Главният комисар се оправдал, че това не е негово решение, а на местните политически сили, без обаче да конкретизира кои. Той дал на Иванов два дни срок за размисъл за оставката. Шефът на МВР Ловеч обаче отказал да подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, при което главен комисар Костов заявил, че тогава “има и други начини”.

След установена проверка на работата на ловешкия полицейски началник, министерството му дало незадоволителна оценка и Костов му предложил да бъде преназначен на длъжност “началник група”. Иванов обаче отново отказал и тогава бил освободен от органите на МВР.

Една седмица преди освобождаването на комисар Венцислав Катинов от длъжността директор на ОДМВР – Плевен, той също е привикан от главния секретар на МВР. При явяването му Костов заявил, че министър Румяна Бъчварова имала политически натиск за освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР – Плевен. На него също му била предложена длъжността “началник на група” в областната дирекция. Костов добавил, че ако не се съгласи, ще го споходи съдбата на колегата му от ОДМВР – Ловеч.

Подобна съдба имал и комисар Иван Георгиев от длъжността директор на ОДМВР – Монтана. Той пъл бил извикан от главния секретар на МВР, който му разпоредил незабавно да се яви в министерството в София. При явяването му Костов заявил, че трябва да се раздели с него, като му казал: “Знаеш как е – политическа поръчка” и му предложил да остане на работа като началник на отдел “Охранителна полиция”. Иван Георгиев обаче не се съгласил и подал заявление за освобождаване от МВР.

Припомняме, че в сряда, след като стана ясно, че правителството предлага на президента да освободи от поста главния секретар на МВР Георги Костов, той веднага сезира прокуратурата за оказван му натиск от страна на служебния премиер Огнян Герджиков и от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар