Георги Първанов: Тихомълком темата за общата история с РСМ отпадна в позицията на КСНС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност.  Това заяви в „Денят започва“ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС, България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни и с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

„Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история“ – каза той.

Вместо това, според Първанов, е трябвало да дефинираме въпроса за общата история в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20-ти век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още – да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно и че България уважава тази различност.

Той не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията. Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не е от значение.

„Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне? Трябва да кажем „Стига!“, да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация.“ – каза той.

Според него е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е стъпка напред.

По темата Русия-Украйна

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заемаме твърда страна.

Той изрази надежда, че напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна ще се реши на масата на преговорите като се възстанови добрият диалог от близкото минало.

„Бягахме от руската зависимост, а сега имам и турска“

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Според него азерският газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи. 

„Атомната централа в Белене можеше да е готова още през 2014 година и ако това беше станало, сега нямаше да се чудим как да намалим цените на тока“, каза Георги Първанов.

Според него, много пропуснати ползи имаме.

„Трябва да проявим характер и да не слугуваме на чужди интереси“, подчерта той и попита защо вече не се говори за Южен поток?

„Щяхме да получаваме 63 млрд. кубика газ, а с Алиев се договорихме за 1млрд. куб. метра азерския газ. Щяхме да печелим от такси и повече газ щеше да има за нашето производство“, посочи Първанов.

Според него България е могла да спечели едновременно и от американските бази и от руските енергийни проекти. „Южен поток се провали заради нихилизма ни“, добави той.

„Трябва да си реализираме проектите, от които България печели“, категоричен е Първанов.

Според него сме изпуснали страната ни да бъде енергиен център на Балканите.

„Турция става енергийния център в района. Ще се наложи да купуваме електроенергия оттам. Бягахме от руската зависимост, а сега имам и турска. Кранчето на газа е там„, подчерта Първанов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар