Гербаджиите управляват пожарникарски – има огън – гасят, няма огън – ритат топка и шляпат карти.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В депупатската групировка на ГЕРБ има един малко по-облагороден вариант на Спас Гърневски – това е Тома Биков. Една услужлива телевизия му е дала време и той шари наляво и надясно в общественото пространство.

ГЕРБ не можели да правят реформи, защото народът не им дал пълен картбланш – 121 депутати! Усещате ли къде бие? Значи нямаш ли абсолютно мнозинство, забрави за реформите. Така излиза, че десетки години ще си живуркаме в блатото, което не знам защо наричаме Преход.

 

Какво пречи като е в коалиция с „най-патриотичната” сбирщина да се правят реформи?

Първо нямат дупце гербаджиите управляващи.

И второ – нямат интелектуален потенциал за такава мащабна дейност.

Гербаджиите управляват пожарникарски – има огън – гасят, няма огън – ритат топка и шляпат карти.

И все пак, казва Биков, захласнат в своето безсъдържателно глаголене – ГЕРБ правел реформа на реформите. Познайте къде? Няма да познаете – в образовието! Да се чуди човек каква е тази реформа и защо нищо не се усеща. Щяло да се усеща, успокоява Томата, ама след 15-20 години. Добре измислено нали! Ами тогава няма да има и помен от ГЕРБ. А сега се правят чудовищни преводи на Под игото, изхвърлят се класици от учебния материал, по история се набива в главата на зеленото младо поколение, че социализмът е само Народен съд, Държавна сигурност и лагери…Ако това е реформа!

Да надзърнем във фактите в тази реформа на реформите: България е първа по неграмотност в ЕС. Според ЕК 41% от българските ученици не са напълно грамотни.

По грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др. Според доклад на ЕК по Конвергентната програма, процентът на хората със затруднения при четене у нас е бил най-високият в ЕС.

По официални данни 41% от лицата до 16 години у нас са неграмотни (за сравнение – във Финландия този процент е 8,1%).

Българският език е чужд за голяма част от българските ученици. По данни на Министерството на образованието и науката вече над половината от учениците в 1-3 клас не са с майчин език български и срещат проблеми при усвояването му. Интелигентността на нацията (National IQ Scores) също намалява. Българите дълги години гордо заемаха челни места по този критерий / кои години – при социализма ,разбира се/, а сега в списъка от 113 страни по интелигентност ние сме едва на 47-мо място, далеч след Монголия, Молдова, Казахстан и др. Един от причините за този факт е състоянието на образователната ни система. В този ред на мисли, няма две мнения, че днешното състояние на българското образование е повече от трагично. България не само, че изостава драстично от най-добрите световни образци, но и отстъплението от собствените нива от преди 15-20 години е видимо. ГЕРБ не прави никаква реформа, освен показното увеличение на учителските заплати – държавен подкуп за купуване на изборни гласове! Ех, Тома Верни на ГЕРБ – не само че не правите реформа на реформите, а имате съществен принос за опростачването на народа.

Стефан Северин

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар