ГЕРБджипков нагъл: При ГЕРБ нямаше корупция, не съм разбрал за таква

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
”Не, разбира се”. Така отговори кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков на въпрос с какво усещане е приел подкрепата на ГЕРБ за предстоящите през ноември избори и това ли е формацията, която отговаря на критериите за добро управление, морал и почтеност. А най-големият проблем на Борисовата партия? Липсата на диалогичност. Да, точно така. Не корупцията, не кражбите. А липсата на диалогичност.

Идеята на Герджиков била друга – да се обърне към по-широк от партии, искал да е кандидат на всички българи. Но отношението към ГЕРБ при последните три правителства било отрицателно. И затова бил упрекът към Герджиков, който иначе не виждал нищо лошо.

 

„Трите правителства на ГЕРБ бяха различни. Най-големият проблем при тях бе липсата на диалогичност. При първият мандат много хора, които днес са герои, си мълчаха. В третия мандат беше станало поредното недоразумение и това беше поради липса на диалогичност. Когато има диалог, не допускаш грешки. Иначе ставаш самоуверен“, посочи в ефира на bTV ректорът на Софийския университет.

Той призна – учредител е на „Новото време“, но няма общо с НДСВ или ДПС.

„Бях от гражданската квота. Единственото учредяване на партия, в което съм участвал, е на „Новото време“. Имаше прекрасни идеи. Виждал съм Ахмед Доган веднъж в живота си. От 10 метра. Нямам връзка с ДПС, не познавам Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ или Делян Пеевски“, отсече Герджиков.

Той отново заговори за нуждата от обединение на почтените хора, което обаче било невъзможно, когато обществото се представлявало от партии, които са фокусирани върху тясно партийните си интереси. Така според Герджиков се създавал дори спор по теми, по които е налице обществен консенсус.

„Бях готов да поема последиците и още първите дни чух страшни неща за себе си. Проблемът е, че всички са лъжи. Обиждат и групите, с които ме сравняват. Мога да съм съгласен да дам каквото мога на тази страна, включително жертвайки и личните си интереси. Това започва да засяга и хора, близки до мен. Имаше случаи, когато ме сравняваха с определени обществени и етнически групи, например че съм българо-мохамеданин. Не съм, но защо това е обида?“, заяви още Герджиков.

Ректорът на СУ коментира още протестите през изминалото лято. Румен Радев открито застана зад демонстрантите, но според проф. Герджиков това е било грешка.

„Не упреквам Радев, че е излязъл да види протестиращите и да посредничи за издигането на тяхната кауза. Имаше обаче и контрапротести тогава. Страната беше разделена и президентът не бива да заема страна. Кои са почтените и кои не? Стигна се до противопоставяне на определени партии – стотици хиляди души срещу стотици хиляди души“, заяви кандидатът за президент.

Ако се стигне до драматични ситуации, каквито обществото видя при ескалациите по време на демонстрациите в „Триъгълника на властта“ миналото лято, Герджиков заяви – президентът трябва да се намеси, но гласът да се чуе много по-силно от президентската институция.

За повече правомощия пък не би настоявал. Причината – това по думите на Герджиков е опасно в държава, в която няма утвърдена демокрация и върховенство на правото.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар