Гербокалипсис: В Сливенско няма открито огнище на африканска чума, но 98% от животните са умъртвени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
98 процента от домашните свине, които са били отглеждани в обекти от типа „заден двор“ в 20-километровите зони, са “доброволно” умъртвени.

 Все още се отглеждат животни в 15 домашни стопанства.

Ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения. Получен е нов сигнал за отглеждането на 10 свине – майки в нерегистриран обект в землището на Сливен.
Според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата си, ще могат да усвоят месото им.
В противен случай ще бъде извършена евтаназия. Това стана ясно на поредно заседание на епиозоотичната комисия, свикано от областния управител Чавдар Божурски във връзка с изпълнението на мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете.Обезщетенията на собствениците ще се изплащат по банков път или на ръка. В малките населени места, чрез общините, ще бъдат разпространени списъци с препаратите, които стопаните могат да използват за дезинфекция. Препаратите се предлагат на свободна продажба в аптечната мрежа. Очакват се допълнителни указания във връзка с обезщетенията.
През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет в районите на републиканската пътна мрежа. Областният управител е запознал Министъра на земеделието, храните и горите с направеното от ловджиите предложение част от внесените от тях отчисления да бъдат използвани за мероприятия срещу АСЧ. Предмет на бъдещи дискусии ще е идеята на ветеринарните специалисти от областта да бъдат създадени трупни ями в малките населени места.
В 20 области в страната са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Сливен е една от 8-те области, в които няма открито огнище на острата зараза.
Канал 6

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар