Герболандия: Връщат желаещите да се ваксинират заради хаос

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последния момент отменят и пренасочват датите за имунизация срещу коронавирус, алармират граждани в социалните мрежи.

Връщат дори и личните лекари, които трябва да получат количества от препаратите. Това например се случва и с лицата, които са имали предварително записани часове за ваксината на AstraZeneca, от която със сигурност имаме. Напомняме, че сме с най-много закупени дози именно от този медикамент, а използването му беше временно спряно за седмица – до петък, и би следвало да има достатъчно количества на склад.

„Да си отидеш чинно на датата за втората дозичка, да си се подготвил психически за 48-часови страдания и да те натирят от ваксинационния център с благопожелания за добра стига след 40 дни!”, описа в неделя следобед личния си опит във Фейсбук политологът Георги Киряков.

Сред върнатите се оказа и писателката Мария Касимова, която също сподели възмущението си. “Имах час през електронния регистър за ваксинация в Софиямед на 25 март. В четвъртък срещу петък през нощта получих съобщение, че местят часа ми за 1 април на същото място. Понеже в този ден няма как да отида, отказах часа си в регистъра веднага, още сутринта, въпреки че обясняваха как системата ще заработи от събота – съвсем чудесно си работеше! Започнах да търся нов час. Целият календар светеше в червено за София за две седмици напред, така че не успях да си намеря час и се регистирах за ваксина в Самоков на 29 март. Сега от новините разбирам, че в София е пълно с ваксини и хората не се явяват в уречените си часове”, написа също през уикенда Мария Касимова.

„Това на практика означава, че записалите се просто не са се отписали в регистъра, защото не им дреме. Това е манталитет – не отиваш и не се обаждаш, за да освободиш мястото за друг”, заключи Касимова.
Сред засегнатите са дори и медиците. Така в събота лични лекари от София за пореден път чакаха на опашка, за да получат от РЗИ по 30 дози ваксини на AstraZeneca, предаде БНР.

Те започнаха да се редят още от 8 сутринта, за да бъдат сигурни, че този път ще получат по три флакончета от ваксината. За мнозина от тях това е поредното безуспешно идване.

„За трети път идвам, досега и една доза не съм взела. Стоим по 2 часа и в един момент казват: “Ваксината свърши. Предимство е за зелени коридори и болници. Семейните лекари, които уж нищо не искат да правят, сме в обяснителен режим на пациентите защо през два кабинета се прави ваксина, пък във вашия не се прави”, заяви пред националното радио един от медиците.

„Поискаха от нас бройка пациенти, които са се записали за ваксини. При това положение, защо не ни дават на тази бройка?! Поне за първи прием”, запита друг лекар на опашката.

По 5 души се допускат в сградата, на всеки излязъл влиза по един. Личните лекари явно не одобряват създадената организация за получаването на ваксини. „Не е редно 30 или 40 джипита да стоим тук на студа и да чакаме да ни дадат по 3 флакона AstraZeneca”, каза медик от опашката.

„Могат да вземат ваксината, да разкарат по практиките и да я разпръснат на всичките. Зарязвам си практиката, четвърти път идвам вече”, зака ни се друг лекар, с което даде своята оценка на ваксинационната кампания у нас.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар