Герболандия: В баничките със сирене няма сирене

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оказва се, че от 15 анализирани проби „баници със сирене“, продавани в търговската мрежа, в нито една не е открито сирене.

Това установява поредното изследване на Асоциация „Активни потребители“.

„Целта ни беше да установим, дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали, това е класическото за страната, бяло саламурено сирене”– коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

По думите му, от закупените 15 проби банички със сирене, в една изобщо не е открит пълнеж.

 Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани, чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама. Анализът на „сиренето“ откри най-вече палмови мазниниВ 4 от продуктите, дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите– коментира още Богомил Николов.

Според него, трябва да бъде засилен контролът по отношение влагането на некачествени продукти в закуските.

 „Тези практики трябва да бъдат пресичани в зародиш. Съветът е, не към потребителите, а към контролните органи. Правилната реакция е, не да забраним консумацията на банички, а да накараме контролния орган да въведе повече респект към своята контролна функция“– категоричен е Богомил Николов, според когото БАБХ се е самосезирала след изследването.

  „Логиката на производителите е да спечелят няколко стотинки повече, влагайки имитиращи продукти, а не истински, защото вторите са по-скъпи. Затова, препоръчвам на потребителите, да бъдат по-активни при подобни нередности, да сигнализират и да изискват от контролните органи да има честна игра за всички на пазара“– уточни Богомил Николов, изпълнителен директор на „Активни потребители“.

Биляна Славчева, БHP

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар