ГЕРБ

Герболандия: Концесията на Летище Белград за 25 години – 40 млн. евро. Концесията на Летище София за 35 години – 33 млн. евро!..

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-високата предложена концесионна такса за летище “София” е почти 33 млн. евро…

 

Лъчезар Богданов: ”Кандидатите са сериозни компании с опит в управление на летища”

И петимата кандидати за концесиониране на летище София бяха допуснати да продължат участие в процедурата. В Министерството на транспорта бяха отворени обвързващите оферти. Офертите бяха отворени по реда на тяхното подаване.

Консорциум „Витоша“ с водещ член Manchester airport Group предложи близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение.

  • 24,5 милиона евро e предложението на консорциум SofConnect, в който влиза летище Мюнхен
  • Консорциумът, в който участва Copenhagen Airport, предложи 26 милиона и 50 000 евро
  • Четвъртият кандидат, с участие на оператора на летището във Франкфурт, предложи 21 милиона евро
  • Петият, в който влиза Airport de Рaris, предлага 32,824 000 евро годишно концесионно възнаграждение

Предстои оценка на офертите, което, по думите на транспортния министър Росен Желязков, ще продължи поне 10 дни. Срокът на концесията е 35 години.

На 11 април бяха подадени заявления от 5-ма кандидати за участие в концесионната процедура за летище “София”.

Икономистът Лъчезар Богданов коментира дали подадените заявления от участниците отговарят на предварителните очаквания за висок интерес към процедурата:

„Кандидатите са сериозни компании с опит в управление на летища. Управляват европейски летища, които последните години са по скоро сред лидерите и тези, които се променят динамично. Някои от компаниите имат и сериозен опит в преструктуриране и поставяне на картата на летища, които преди това не са били водещи. От една страна има разноообразие, от друга страна кандидатите до голяма степен си приличат по това, че имат сходен опит в европейския авиационен пазар. От друга страна минималните изисквания за участие, включително финансови, бяха относително високи“.

Идеална процедура няма, подчерта икономистът и обясни:

„Националният интерес е от една страна летището да служи за фактор за икономическо развитие, т.е. то да генерира или да създава свързаност на България и конкретно на столицата със света, което означава повече полети, повече дестинации и същевременно на достъпни и разумни цени. Трябва да се търси баланс между финансовия интерес на държавата и от друга страна възможността да расте трафикът – да се създават условия за повече пътувания и то на достъпна цена. Мисля, че това би могло да се постигне. Това би следвало да е крайният резултат. Такъв трябва да е резултатът от една обективна оценка на офертите на всички участници“. БHP


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар