Герболандия: Месец преди началото на учебната година, в България няма учители

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В столицата има недостиг на преподаватели в началния курс, както и на такива по математика, информатика и чужди езици.

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година. Обяви се качват всеки ден, и то за всякакъв вид преподаватели – от начални учители, през такива по основните предмети, чужди езици и ИТ технологии, до специалисти по музика, танци и др.

Това показа проверка на “Сега” из сайтовете на регионалните управления на образованието няколко седмици преди 15 септември.
В София например само във вчерашния ден бяха подадени обяви за близо 40 свободни работни места.
Националното училище за танцово изкуство търси 15 специалисти – двама корепетитори пиано, 3-ма корепетитори акордеон, 2-ма учители по български език, по един учител – по български танци, танци на народите, модерен танц – джаз, математика, английски език, философски цикъл, български език, история, възпитател в общежитие и др., както и по половин щатна бройка за учител по физика, педагогически съветник и учител по класически танц. В 5-о основно училище “Иван Вазов” пък имат нужда от учител по български и помощен персонал.
Общо за столицата през юли бяха обявени над 680 работни места за педагогически специалисти. В началото на август бройката е паднала леко, но пак необходимостта е за поне 600 педагози, сочат данните на шефа на РУО – София Ваня Кастрева. По думите й в София традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.
В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260.
Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата.
Над 110 учители се търсят и във Варна.
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в морския град например е обявила 8 свободни позиции – за учители по английски, математика, български, физика, химия, музика и др. 10 преподаватели пък се търсят за СУ “Д. Дебелянов” във Варна – двама начални учители, двама за целодневна организация, двама по английски, по един по български, математика, история, ресурсен учител и др.
В Бургас и региона се търсят близо 120 учители, показват данни в сайта на РУО – Бургас.
Най-новото училище там – професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – също е обявило място за преподавател по английски език, като крайният срок за подаване на офертите изтича днес. Математическата гимназия “Акад. Н. Обрешков” пък се нуждае от един преподавател по история и един по география.
МАЩАБ
Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 – в Смолян, по около 20-ина –  в Силистра и Перник, 17 – в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната.
Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст.

 

Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар