Христо Гешов

Герболандия: Неизвестни са задържали Христо Гешов заради разследването му за незаконно ВиК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разследващият журналист Христо Гешов, който беше в неизвестност цяла нощ, е бил убеждаван от двама мъже да премахне разследването си за незаконното ВиК в Троян от сайта на врачанската медия “Зов нюз”, както и от youtube.

Чак след като от изданието са свалили материала, журналистът е бил освободен, след което е дал показания в полицията.

Това разказа самият Христо Гешов пред Mediapool.

Главният редактор на “Зов нюз” Мария Димитрова потвърди пред Mediapool, че рано сутринта е получила съобщение по телефона да премахне разследването на незаконното ВиК в Троян.

Димитрова каза, че е свалила предаването от “Зов нюз”, но не е успяла да го премахне от youtube по неясни за нея причини. Едва около 15 часа в сряда видеото вече беше недостъпно. “Направихме го, защото цяла нощ не сме спали от притеснение. Знам какво е да те заплашват”, каза Мария Димитрова.

Проверка на Mediapool показа още, че от сайта на “Зов нюз” е свален и материала, че антикорупционната комисия КПКОНПИ се е самозерила за случая с незаконното ВиК в Троян и проверява случая.

Христо Гешов каза, че е добре и вече се намира в родния си град Червен бряг. Той е шокиран от случая.

Изрично уточни, че убеждаването му цяла нощ от неизвестните мъже не е свързано по никакъв начин с разследванията му за общината в Червен бряг, заради които кметът Данаил Вълов беше отстранен от длъжност. Двамата мъже, които са разговаряли с него са се държали добре, каза още Христо Гешов.

“Профилактирането” му идва след серия публикации срещу него в изданието “Блиц”. През последните дни това очерняне ескалира с изключително гнусни клеветнически материали, които Христо преживяваше много тежко, каза Мария Димитрова пред Mediapool.

Тя уточни, че след разследването на Христо Гешов за незаконното ВиК в Троян е имало заплахи срещу него и той е получил полицейска защита.

Миналото лято разследващият журналист Христо Гешов беше пребит в Червен бряг, но и до днес извършителите остават неизвестни.

Случаят попадна в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, както и в доклада на “Репортери без граници”.

Към момента няма официална информация по случая от страна на МВР.

От прокуратурата в Монтана казаха пред Mediapool, че все още не са информирани за случая, защото МВР не е приключило с проверката.

Сваленото разследване за незаконното ВиК:

Репортажът на Христо Гешов е за действията на фирма “Дад” в курортното селище Чифлик близо до Троян. За него всички институции знаят от години, но не правят нищо за решаването на проблема.

Журналистът показва с интервюта и документи, че фирма “Дад”, която държи хотел в селището, действа и като незаконно ВиК-дружество.

Фирмата е накарала другите хотелиери в селището да плащат наем за тръбите, през които се снабдяват със студена вода. Под заплахата, че водата може да бъде спряна, хотелиерите са подписали договори за наем с фирмата. Хотелиери са разказали пред Гешов, че преди 10 години фирмата направо им е продавала водата по 1 лев на кубик без ДДС.

През март 2019 година недоволните хотелиери от “Сдружение Чифлик” пуснаха и отворено писмо до премиера и Народното събрание за проблема.

Пред журналиста Христо Гешов Искра Митева, която е собственик на хотел “Фея”, съобщава, че големите проблеми са започнали от 2017 г. с прекъсване на подаването на вода към хотелите им.

“Тази частна фирма се е самопровъзгласила за собственик на водопреносната мрежа, която е била изградена от бригадири по времето на социализма”, разказва Митева.

Тя обяснява, че има официален отговор от регионалното министерство, че хотелиерите няма как да плащат за наем на тръби, защото това е незаконно.“А ние имаме и фактури (за наема на тръбите)”, казва Митева.

По изчисления на хотелиерите загубите на общината от частното ВиК за последните 10 година е близо милион лева. Искра Митева казва, че са пращали сигнали до прокуратурата, но са получили отказ за образуване на дело. Наблюдаващият прокурор е обяснил в акта си, че хотелиерите няма как да са ощетени като физически лица от плащането на наем на тръбите, а само като юридически лица. Вторият аргумент на прокурора е, че тръбите минават през частен имот.

Хотелиерите казват, че мрежата на Чифлик минава през трасе от 2 км под горски път, който е държавна собственост. От общината съдействие за решаване на проблема няма, въпреки че общинската водопреносна мрежа стига на 500 метра от проблемните хотели. По оценка на хотелиерите решаването на проблема би струвало на община Троян между 60 000 и 100 000 лв., което не би трябвало да е проблем.

Вместо да се доизгради мрежата, общината препраща хотелиери към фирма “Дад”, за да сключват договори с нея, се казва в разследването.

Кметът на Троян Донка Михайлова е цитирана, че проблемът с водата в Чифлик е междуфирмен и общината няма отношение. Оказва се, че тя е била съученичка с един от тримата собственици на фирма “Дад” – Пламен Данов, който е бил и общински съветник. Пред Mediapool Донка Михайлова заяви, че това е абсолютна лъжа. (нейната версия – по долу)

Накрая от разследването се разбира, че “Басейнова дирекция – Плевен” е издала на фирмата “Дад” разрешително да снабдяват с вода само собствения си хотел. Половината от ВиК-мрежата в Чифлик е изградена с пари на фирмата “Спарки Елтос”, която не е давала права на “Дад” да оперира с тръбите. Не само това, ами “Спарки Елтос” е дала съгласието си тръбите да се ползва безвъзмездно.

По случая има постановление лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който изпраща казуса за разследване в Националната следствена служба с аргумента, че има данни за престъпление. Разследването все още се води без резултат.

Проблемът с водата на Чифлик е ставал повод за парламентарни питания.

И така до момента, в който журналистът Христо Гешов е задържан от неизвестни лица посред нощ с искането да изтрие репортажа си.

Кметът на Троян: Търсим решение на проблема

Кметът на Троян Донка Михайлова каза пред Mediapool, че проблемът е възникнал след като предприемачите са се скарали помежду си.

Двата хотела, които се жалват, са били въведени в експлоатация в периода 2000 – 2008 г. Това е станало след като община Троян изрично им е указала, че няма възможност да им предостави вода. Така те са се включили към алтернативен водоизточник, обясни Донка Михайлова.

Кметът на Троян, която е от листата на БСП, каза, че няма как на този етап хотелите да бъдат вързани към общинското ВиК, защото дебитът не е достатъчен и селото ще остане без вода.

Търсим решение на проблема, предприели сме мерки, но това не става веднага, защото са нужни големи инвестиции, каза Донка Михайлова. Тя вижда и политическа атака с раздухването на случая, заради предстоящите местни избори през есента.

За статута на “частното” ВиК и тарифите, по които събира такса, Донка Михайлова препрати към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар