Герболандия: Политици и протестиращи са били денонощно подслушвани

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Почти денонощно е било подслушването на граждани и политици по време на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор миналото лято. За разлика от други случаи при извънреден труд служителите са получавали заплащане.

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред БНР.

„Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, трябва да бъдат подложени на наблюдение със СРС, ползвайки правното основание „престъпление против сигурността на републиката“. Знам имената на подслушваните. Работили са почти денонощно, без почивен ден – толкова много са били наблюдаваните граждани. С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава, друг път не са получавали такова в сравнение с периода на разгара на протестите“, коментира Рашков.

Министърът обвини прокуратурата в бездействие по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук.

„Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, за да не си създава неприятности със силните на деня“, каза Бойко Рашков.

Според него граждани, които са допуснали грешка и не са декларирали имуществата си могат да се чувстват виновни, а така те стават лесни за манипулация:

Бойко Рашков каза, още, че ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор не случайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС.

„Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия“, обясни той и допусна, че е възможно тези политици или магистрати да не са декларирали имуществата си заради придобиването им чрез корупционно поведение.

Рашков бе категоричен, че „оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов“.

На въпрос за извиканите на разпит бивши прокурори, действаща следователка и бившия земеделски министър Милослав Найденов министърът коментира, че „има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които могат да правят каквото си искат“.

„Главният прокурор ще се намеси и в този случай. Неговият предшественик също е проявявал бездействие по отношение на това досъдебно производство, което е било прекратено“, добави Рашков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар