Герболандия: ЧЕЗ съкратил тайно и двойно срока за плащане, налага и лихви

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Без да вдига шум, тайно, но рязко, електроразпределителното дружество ЧЕЗ е съкратило наполовина срока за плащане на сметките за ток на битовите потребители. Столични абонати на компанията алармираха, че от октомври 2020 г. периодът за плащане на консумираната електроенергия без неустойки за забавяне е само 10 дни, докато преди компанията даваше 20 дни толеранс, пише Сега.

Това е човеконенавистнически подход във време на пандемия, особено при положение, че карантината е 14-дневна, т.е. повече от наложените ез съгласието на абонатите 10 дни.

Скъсяването на времето за плащане на сметките за ток изглежда странно и на фона на гласуваните през 2020 г. заради пандемията отсрочки за редица комунални услуги, данъци и местни такси. Някои от тези отсрочени плащания, като корпоративните данъци и местни налози, са в сила и през тази година.

Промяната е станала тихомълком, без ЧЕЗ да уведоми предварително своите абонати, заради което и много от тях все още не са забелязали новите срокове във фактурите си. Пък и фактурите винаги идват доста след изтичането на досегашния срок за плащане, какво остава за новия. И това изобщо не е случайно. Целта е проста: хората да се превърнат в нарушители и да бъдат санкционирани с лихва за просрочието.
Най-големи затруднения изпитват абонатите, които са организирали плащането на сметките по банков път на определена дата, която сега се оказва извън периода за безлихвено разплащане. Притеснени са и клиентите на ЧЕЗ, които получават фактурите си за консумираната ел. енергия в средата на месеца, при което падежът за плащане вече се пада на 24-25 число, т.е. преди получаването на трудовото възнаграждение. Досега те са имали 20-ина дни да покрият задължението си, т.е. до края на месец или началото на следващия. При липса на все още преведена заплата тези потребители сега са принудени да забавят плащането, заради което им се начислява лихва за всеки ден просрочие (дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения е равен на 1/360 част от 10% годишна лихва). А ако плащането не се случи и след още 10 дни, следва прекъсване на електрозахранването.
Сега отправи запитване към ЧЕЗ кое налага това драстично съкращаване на срока за плащане на сметките на ток, особено на фона на вихрещи се една след друга вълни на COVID-пандемията.
От ЧЕЗ Електро България отговориха, че още от 2007 г. в одобрените от ДКЕВР Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия определената продължителност на периода за плащане е 10 дни. Компанията обаче е посочвала във фактурите на своите абонати двойно по-дълъг срок – 20 дни, който е останал такъв и по време на извънредното положение миналата година заради пандемията.
Само напомняме, че договорите са двустранни. Т.е. за такава съществевна промяна, поне по закон и според добрите нрави, е редно да се поиска съгласието или поне да се информира другата страна. Но ЧЕЗ явно не ни има за хора! И де факто не изпитва уважение към нас, не забелязва съществуването ни, нито на правните норми.
Оказва се, че още през септември 2020 г. ЧЕЗ Електро България решава да скъси периода за събиране парите от своите клиенти до този, определен в Общите условия, като причините уж отново са свързани с коронавируса. Преди пандемията компанията е имала достатъчен финансов ресурс да се разплаща всеки месец с оператора на електропреносната мрежа, други контрагенти и НАП, независимо, че е изчаквала 20 дни своите абонати да преведат парите за консумираната от тях енергия. В условията на пандемия и негативните финансови и икономически последици от нея, дружеството вече не може да поеме тази тежест, затова установява нормативно определения 10-дневен срок за плащане, посочиха от ЧЕЗ Електро България.
Това, разбира се, са лъжи, тъй като по-дългият престой у дома в карантинните времена и хоум-офиса е по-дълъг, т.е. се потребява повече ток. По-студената от последните години зима също е фактор, който вдига, не намалява консумацията на ток, а оттам приходите на дружеството. Тотално безсрамие е оправданието на монополиста.
А още по-голямо безсрамие е бездействието на институциите – Комисията за защита на потребителите, която на 27 март ще стане 1 година, откакто е с изтекъл мандат и която следва да следи за изпълнението на договорите между монополистите и гражданите, а също и КЕВР, който на 2 април ще закръгли 1 г. откакто се разпорежда в изтекъл мандат с енергийния сектор.
Естествено, там са почерпени не само с 30% по-високи заплати заради коронавируса, който ги излагал на риск – плащат се от нашите данъкоплатски пари, но и по друг начин откъм когото трябва – в чекмеджета.
От дружеството уверяват, че при забавяне на плащането винаги първо уведомяват клиентите си по телефон, по електронна поща или с писмо на хартиен носител. Факт е, че личният опит показва – няма такова нещо. Направо спира тока.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар