Бойко ГЕРБ катастрофа

Герболандия: ЧСИ продава музея „Южна крепостна стена и кула“ в Созопол… Мястото е идеално за кръчма

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Гордостта на Созопол – архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” е изкаран на публичен търг
от частен съдебен изпълнител Станимира Николова, научи meduzata.com.

Мястото – на самия бряг, точно над вълните, е идеално за тузарска кръчма с високи цени.
Музеят се продава за близо 1 млн.лв. Стартовата цена, от която ще тръгне наддаването за уникалния археологичен комплекс е 917 120 лева.

Върху сградата – паметник на културата има учредени две договорни ипотеки в полза на Уникредит Булбанк. Длъжници са Фондация Созопол, Созопол тур ООД, Фондация Приморско 2004, Софийски строител, ЕТ Кибор – Кирил Алнаутски.
Двуетажната сграда с едноетажна пристройка, в които се помещава музеят е с разгъната застроена площ – 575 кв.м.
Огледи се правят и наддавателни предложения се подават от 4 октомври до 4 ноември. Офертите ще бъдат отворени в 9.00 ч на 5 ноември в Районен съд Бургас.

Интересна е историята на музея – крепостната стена е открита при събаряне на стара къща, на чието място е трябвало да се построи нова. И така вместо работници на мястото започват работа археолози, които намират добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула, огромна постройка, използвана за складиране на зърно през V – VI век, когато в Созопол се е намирало най – голямото черноморско пристанище за износ на зърно.
Това е единственият хамбар от този период, открит у нас, заедно с 12 питоса (огромни делви) за жито и други по – малки делви, който е действал в продължение на хиляда години. Над зърнохранилището са били разположени казармени помещения, в които са живеели стражите, охраняващи крепостните кули. Открит е и античен кладенец, строен през IV – III век пр. н. е.
КОМПЛЕКС ЮЖНА КРЕПОСТНА СТЕНА И КУЛА
Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” е изграждан по проекти на Фондация „Созопол” от 2003 г.
Той е разположен на южната панорамна алея, в старата част на град Созопол – Археологически резерват „Античния град Аполония”.
От създаването си през 2006 г. музейният комплекс на Фондацията е посетен от над 130 000 души. Фондация „Созопол” е основана от Кирил Арнаутски през месец декември 2002 година за осъществяване на дейност в обществена полза.
Източник: meduzata.com, с редакции

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар