Герболандия: 1/3 от българите не могат да си позволят парно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Почти 1/3 от българите не могат да отопляват адекватно домовете си – това показва статистиката. По този показател България е №1 в Европа. И това не учудва никого, тъй като икономическото положение у нас не е цветущо, а хората тънат в немотия.

Голяма част от населението масово изключва парното си, а друга отдавна премина на алтернативен вид отопление – с печки или климатици, което според някои им излиза и по-евтино, тъй като “Топлофикация” удря здраво в сметките.

През 2019 г. 6,9% от жителите на Евросъюза заявяват, че не могат да си позволят да отопляват дома си нормално показват данни от анализ на статистическата служба Евростат. Пикът на този дял е през 2012 г. (10,8%) и оттогава намалява.

Ситуацията в страните членки варира. Най-голям дял от хора, който казват, че не могат да си позволят да пазят дома адекватно топъл, е регистриран в България (30,1%). Следват Литва (26,7%), Кипър (21%) и Португалия (18,9%).

Най-нисък дял (около 2%) е регистриран във Финландия, Австрия, Швеция.

Наскоро стана ясно, че противно на всякаква пазарна логика „Топлофикация София“ залага поскъпване на парното от средата на следващата година въпреки очакванията за намаление заради поевтиняването на газа. Това е заложено в проект за Бизнес план на дружеството за тази година, внесен за одобрение в Столичния общински съвет на 29 декември 2020-та.

В него е записано, че цената на парното няма да бъде променяна през първото полугодие на тази година, а от 1 юли е заложено поскъпване с близо 3 на сто. Така цената ще стане 84,04 лева на Мвтч.

В мотивите за увеличението на цената дружеството изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева отрицателен резултат за миналата година. Което навежда на мисълта, че загубите трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин.

Финансовата прогноза за 2021 г. ще се изпълни при предоговаряне на споразуменията с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разсрочване на главниците и промяна на лихвите, въпреки че това вече беше отказано.

Нашенецът има решение на всякакви проблеми, особено когато се наложи да има подобрения – набляга се на сгряващите напитки за сезона – ракия и вино, топлите дрешки, които най-често са анцузи и плетени елеци, както и дебели и топли завивки, под които често българинът остава и сам.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар