момиче дете

Герболандия: 41 осиновени деца на 253 зарязани всеки месец

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас, а осиновители намират едва 41 малчугани. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

През първите седем месеца на годината 1775 деца са зарязани от родителите си, което означава, че средно на месец по 253 хлапета се вписват в регистъра за осиновяванията. За същия период на годината броят на осиновените деца е 292, или средно по 41 на месец.

Данните на агенцията показват спад и при броя на изоставените, и при осиновените деца спрямо първите седем месеца на миналата година, когато

2061 хлапета са останали без дом

а 306 намерили ново семейство.

Всяка година над 2000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилното отделение. Тяхното детство започва в социален дом, като някои от тях по-късно намират семейство.

Според данни на Българската асоциация на осиновени и осиновяващи през 2017 г. най-голяма част от кандидат-осиновителите са във възрастовата група между 40 и 50 години. След това започнала тенденция за падане на средната възрастова граница под 40.

Преди да бъдат одобрени желаещите да станат родители, социалните изготвят за тях задълбочена комплексна оценка. Проучва се както личният и социалният им живот, така и здравословното състояние и моралните им качества. Най-често кандидат-осиновителите

искат деца до 5-годишна възраст

Това е свързано с желанието на бъдещите родители да се радват на малчуганите от възможно най-ранната им възраст, както и хлапетата да са натрупали по-малко емоционални и физически липси от пребиваването си в социален дом. Освен това за децата до 5-годишна възраст държавата осигурява една или две години платен годишен отпуск, в който родителят да остане вкъщи с детето след осиновяването му. Липсата на такава възможност за по-големите деца е един от основните проблеми при осиновяванията у нас, коментираха от Асоциацията на осиновените и осиновяващите.

Получилите обезщетения за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за първото полугодие на 2019 г. обаче са едва 450 души, а средномесечният им брой е 271 лица, заявиха от Националния осигурителен институт за „Монитор“. Броят им варирал, тъй като за едни процедурата започва, а за други приключва.

Процедурата по вписване на кандидат-осиновителите започва да тече от момента на подаване на документите в отдел „Закрила на детето“ и трае 3 месеца. Основните критерии, които определят периода на чакане след това, са възраст на детето, пол и здравословно състояние. В случай че посочените от кандидатите критерии са за деца, които съставят по-малката част от регистъра, то

периодът на чакане е по-голям

Осиновяването на дете от приемното семейство, в което то е настанено, е възможно, но е обвързано с наличието на определени законови условия. Съветът по осиновяване може да определи за подходящ осиновяващ за детето приемното семейството, в което то е настанено, ако семейството е вписано в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване. Освен това трябва да е полагало грижи за детето не по-малко от една година от настаняването му за отглеждане в семейството, разясниха условията от АСП. От там обясниха още, че в срок от две години след осиновяването дирекциите „Социално подпомагане“ наблюдават отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси.

Според данните на АСП броят на кандидат-осиновителите е сравнително постоянен – около 1500 (виж таблицата). Децата, които подлежат на пълно осиновяване обаче, намаляват през последните години. Тревожен е фактът, че броят на децата, които не се отглеждат от родителите им, нараства. Същите се настаняват при близки и роднини, приемни семейства и домове, коментираха експертите. Въпреки многото изоставяни деца всеки месец броят на чакащите осиновители през годините намалява, тъй като част от тях отпадат от регистъра поради навършване на пълнолетие. В края на 2017 г. например децата в регистъра между 16 и 18 години са били 440 и вече са отпаднали от него.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар