Герболандия: 62 болници затвориха, без да имат К19 отделения.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерска заповед мигом отмени плановия прием в столичните болници, алармира топсоциологът Цветозар Томов. Той представи въпросното постановление от сайта на МС, според което затварят 62 болници в София, в които иначе не лекуват К19. “Вижте тази заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Това е някакъв кошмарен абсурд”, категоричен е социологът.

В София има 75 болници, от които в 13 се лекуват К19 болни. А тази заповед се отнася и за онези 62, които не са ангажирани с лечението на такива болни. Какъв ще е ефектът? По отношение на епидемията – почти никакъв. По отношение на общественото здраве – кошмарен, та огромното множество от нас боледуваме и умираме от други болести”, посочи Томов. Напомняме, че единствения дежурен кабинет е в Пирогов, където има К19 болни, и пациентите няма къде другаде да отидат в неработно време или в събота и неделя. Защо клиниките да не могат да приемат хора и да правят операции, които може да са животоспасяващи?
„Затварянето на болници за планов прием би следвало да е една от най-крайните мерки, ако властите са преценили, че е необходим локдаун, за да се ограничи епидемията. Идиотизъм е да я прилагаш, когато баровете и дискотеките бяха отворени, пускаш 13000 зрители на стадиона да се тъпчат в един сектор и само мрънкаш, че хората не спазват ограниченията, а реален контрол напълно липсва”, констатира социологът в коменра си.
„Идиотизъм е, също така, да използваш като критерий единствено броя заразени на 100000, а изобщо да не отчиташ капацитета на болниците в различните области на страната при положение, че разликите са огромни”, добави Томов.
„Последен детайл – с тази заповед се отменя предишната, само от един ден по-рано. Единствената разлика между двете заповеди е в забраната за планов прием в болниците. Ще обясни ли министърът на здравеопазването какво толкова се случи за един ден? Всъщност, министърът е видимо компетентен и грамотен лекар. Но ако изпълнява нарежданията на безграмотни и нагли некадърници, както е най-вероятно, това не променя констатацията, че отговорността си е изцяло негова”, предупреди той.

Виж заповед ТУК!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар