Герб върнаха Перник 26 години назад за довиждане! Въвежда се воден режим

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В Перник ще има воден режим, съобщи директорът на местното ВиК дружество Ивна Витанов пред bTV . “То е ясно, че вървим към режим – днес ще направим график и то ще се предостави на кмета. Все се надявахме да не се случи. Изходът е режим”, каза Витанов. Той уточни, че подобна ситуация и режим в града е имало през 1993 г.
Причината е критично ниското ниво на водата в единствения питеен източник за Перник – язовир “Студена”. В момента в язовира има малко над 5 милиона кубика, при капацитет от 25 милиона. Въвеждането на водния режим може да засегне и Радомир.
“Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме в продължение на вече 6 месеца и много ниският приток от снеговалежа миналата зима, изисква стопанисване на водата по специфичен начин… вероятно ще се стигне до ползване в режимен модел на водата, която имаме в момента.
Чакаме да завали, няма резервен източник който да може да захрани водпреносната система”, коментира областният управител на Перник Ирена Соколова. Според новоназначения кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега града. “Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега”, заяви Владимиров.
Все още не е известно какъв ще е водният режим – целодневен или частичен, отбеляза още кметът. “Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура?”, попита Владимиров.
Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години. Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в язовир “Студена” на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар