ГЕРБ дали 50 млн. лева за тръба, която не работи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пари на вятъра се оказа”газопроводът” от Румъния към България, който беше шумно открит от премиера Бойко Борисов през 2016г.. Алтернативното трасе е част от договора между Булгартрансгаз и румънската Трансгаз.

Проектът, който целеше да руши монопола на Газпром струва около 24 млн. евро, от които 9 млн. са от  ЕС, а останалите от националния бюджет. Експлоатацията на  терминала за газ в Русе обаче се оказва нулева. Тръбата по която трябваше да потече румънско гориво е празна, тъй като Румъния не са спазили никакви свои ангажименти по проекта.

Оказва се, че българската страна е наляла милиони за бутафорно кранче, а партньорството с Румъния засега е абсолютно нулево.


Енергийни експерти припомнят, че проектът от самото си начало като изграждане на резервния газопровод от междусистемната връзка започна с гаф. Първо пуснаха тръба по река Дунав, но я повредиха и я спряха. 
Сега проблемът е, че от румънска страна трябва да сложат компресорна станция, за да може да тече по-голям обем на газ, защото сега може само до 500 млн. кубика годишно, но само на теория. На практика дори и тези обеми никога не са внасяни по тази тръба. И Булгаргаз купува  синьо гориво от Газпром. Истината е, че румънците още нямат свободен газ за износ, може би ще имат едва към 2021 г.. Последното е трябвало да бъде предвидено още на етап проект и отчитане на неговата рентабилност. Очевидно това не се е случило и имаме куха полузавършена тръба, която струва близо 50 млн. лв..

Въпреки провала на този проект диверсификация от Газпром може и да има. Тя обаче може да се окаже под формата на газов вакуум от всички страни. Руският енергиен гигант изпревари реализацията на този и други иначе амбициозни проекти. В средата на март Газпром експорт вече уведоми официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция от януари 2020 г.. От 2020 г. руският доставчик да пренасочва  доставките по Турски поток, който за сега заобикаля България.

При подобно развитие на обстоятелствата Булгартрансгаз, Булгаргаз и топлофикациите са под заплаха за своето съществуване и българската страна  трябва да намери начин да включи в Турски поток.

Газопреносното дружество ще загуби основната част от приходите си, ако тръбата заобиколи страната ни, призна още в края на м.г. енергийният министър Теменужка Петкова. Нулевият поток през новата тръба също не вещае нищо добро на дружството.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар