ГЕРБ, ДПС и опозицията решиха: БЕХ запазва дивидента от печалбата въпреки аргументите на Василев

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със 132 гласа “за”, 43 “против” и 12 “въздържал се” парламентът прие Българският енергиен холдинг да си запази дивидента от печалбата и да не го предоставя на министъра на енергетиката.

Предложението бе внесено от депутатите от ГЕРБ-СДС – Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова и бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, на ДПС, “Възраждане” и ИТН. Против бяха само депутатите от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (освен един, който се въздържа), а от “БСП за България” се въздържаха. С приетото решение се възлага на министъра на енергетиката Румен Радев да не разпределя дивидента от печалбата на БЕХ ЕАД за финансовата 2023 г. 

Решението предвижда министърът на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на БЕХ да не разпределя дивидент от печалбата на БЕХ в размер на 425 млн. лв., представляващ разликата между 1,225 млн. лв. – печалба по годишния финансов отчет за 2023 г. след данъчното облагане и внесения дивидент от БЕХ ЕАД от коригирано разпореждане на Министерския съвет за 2023 г. 

В мотивите към проекта на решение се посочва, че през последните три години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори.

Гласуването бе предшествано от продължил с часове дебат с участието на министъра на финансите в оставка Асен Василев. 

За никаква декапитализация на енергетиката в държавата не можем да говорим”, заяви финансовият министър в оставка. Василев посочи, че БЕХ има по сметките си над 2 милиарда лева, “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” – над 1,5 млрд. лв. и обясни, че през последните няколко години държавата е започнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави да бъде краден. Този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а отива в пенсиите, които са три пъти увеличени, над 1 млрд. лв. за Здравната каса, за заплати на учители, лекари и още”, уточни Василев, цитиран от БТА. 

“Във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” към момента има над 400 млн. лв., за да бъдат подкрепени уязвимите потребители от 1 юли, ние намерихме вариант как фондът да получи и допълнителни приходи от заложените в бюджета”, каза още министърът в оставка. По думите му дупката във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” се дължи на това, че не са си направили правилно прогнозата за цените на квотата и електроенергията.

“Единственият въпрос, който седи пред този парламент, е защо тези пари за енергетиката не са отивали за тези цели преди аз да бъда финансов министър. Мога да ви кажа къде са отивали – едни 3 милиарда в един “Турски поток” са отишли, каза Василев.

Относно либерализацията на пазара, Василев посочи, че трябва да се случи, защото всеки един пазар, на който цените са изкуствено потискани, води до това да няма добро предлагане на съответните услуги. “Средствата за либерализация в момента съществуват във ФСЕС, има едни 450 млн. лв., които са събрани от таваните на цените, които могат да се използват за компенсации на битови и небитови потребители след 1 юли”, допълни той.

Василев поясни, че БЕХ получава 1,6 млрд. лв, както и още един актив обратно – 800 млн. лв., които “Булгаргаз” дължи към правителството, вече ги дължи към БЕХ, каза министърът в оставка и добави, че българската енергетика получава 2,4 млрд. лв. “Не е обезкървяване, а е доста голямо преливане на средства”, каза още той.

По време на дебатите Гроздан Караджов от ИТН заяви от трибуната, че има опасност да не бъдем приети в еврозоната заради бюджета на Асен Василев.

А председателят на парламентарната група Тошко Йорданов добави: “Това е министърът с най-дълбоко гърло, защото в неговото гърло потънаха 5,4 милиарда от енергетиката“. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар