ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ, Габриел поиска експертен кабинет (видео)

ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ, Габриел поиска експертен кабинет (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ, съобщи Мария Габриел след заседание на ръководстовото на ГЕРБ след като вчера Радостин Василев от “Продължаваме промяната” разпространи запис от заседание на Националния съвет на партията.

По думите й проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление.“Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата и неспазване на фундаментални принципи на републиката”, каза тя.


Става дума за начин на управление, който е в разрез със всички европейски практики, каза Габриел и поясни:

“Неприемливо е едно да се говори на преговори, друго навън – лъжи. Изводът е, че и вътре не могат да бъдат приети за истина. Неприемливо е и да има съмнение, че България е параван. Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи, с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България. Страната не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията.”

Габриел посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи.

“Това е нечуван подход към държавния апарат. Никога не са ми идвали такъв тип действия. Задавам си и въпроси – това ли е виждането им как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво означава “ала-бала с президента”? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите”, каза Габриел.

Габриел вече е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър- председател от “Продължаваме промяната- Демократична България”. И е поискала гаранции, за да се подновят те.

Тя посочи, че замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да бъдат окончалетлно прекратени и посочи, че очакваме извинение към българските граждани, учители, офицери.

“С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и спрямо тях. Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава”, посичи Габриел.

Тя се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа, и поиска да има гаранции за такова.

Томислав Дончев коментира, че “този, който е правил ала-бала с президента”, сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той.

“Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки – държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертва и самоубийство”, каза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов съобщи още, че ще предложи на Народното събрание “да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване”.

По думите му по този начин ще се избегне “далаверата с машинния вот” – “да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах “ала-бала”.

“Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант”, добави Борисов. Той каза, че така още в 21:30 ч. същия ден ще имаме резултатите от изборите. Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, заяви Бойко Борисов.

По-рано На влизане в централата за изнесените записи пред журналисти Даниел Митов каза: “Това, което чух аз – циници, които обсъждат различни варианти за злоупотреба с власт”.

Костадин Ангелов посочи, че изразил мнението си в пост във Фейсбук и стои зад всяка своя дума.

“Изслушах целия запис от над четири часа. В него има прояви на фашизъм, арогантност, инфантилност, задкулисие, лицемерие, реваншизъм, слагачество. От четири часа, липсва дори и една минута за проблемите на хората. Най-много ме разочарова обаче многократната употреба на думата “продадем”. ПП обсъждат как “да продадат” нещо на обществото. Търговията и политиката нямат нищо общо!”, пише в профила си в социалната мрежа Ангелов.

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за “изпиране на Бойко Борисов”, както и че докато Борисов “се страхува от Гешев”, правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе “съдбоносно решение за втория мандат”, поради което е имало “много емоции, мнения, квалификации”. Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

От “Продължаваме промяната” засега изключват възможност за промяна в постигнатата досега договореност за кабинет. “Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап”, коментира по-рано пред БНР Лена Бориславова. Тя не вижда основание от ГЕРБ да са изненадани от чутото в записа от заседанието на националния съвет на партията, разпространен от Радостин Василев.

“Едва ли колегите от ГЕРБ са очаквали, че на наше заседание, вътрешно, което е шок за цялата му парламентарна група във връзка с решението за формулировката, под която ще сме заедно с ГЕРБ в това управление, че на това заседание те ще чуят много голяма еуфория и радост от предложения ротационен принцип”, каза Лена Бориславова. Според нея в нов разговор с ГЕРБ може да се влезе само, ако целите на правителството са се променили.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар