ГЕРБ запази начело на листи министри от побоите над протестиращи – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ-СДС остави начело на листите за третите за годината парламентарни избори бившите вътрешни министри от третия кабинет на Бойко Борисов Младен Маринов и Христо Терзийски. По време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Терзийски смени Маринов в МВР, след като полицаи биха протестиращи през юли, но случаи на насилие имаше и през септември.

Маринов отново ще води листата в София-област, а Терзийски – в Кюстендил, откъдето бяха народни представители в 45-ия и 46-ия парламент. Представители на други партии поискаха депутатските им оставки това лято, след като изтекоха записи как полицаи са били протестиращи, за които се смята, че са укривани при управлението на ГЕРБ. Двамата обаче не напуснаха Народното събрание.

Бившият спортен министър Красен Кралев и бившият председател на групата на ГЕРБ в 44-ия парламент Даниела Дариткова няма да са водачи на листи за изборите на 14 ноември. Досега Кралев водеше в Русе, където ще го смени председателят на група на ГЕРБ-СДС в 45-ия и 46-ия парламент Десислава Атанасова, която ще води отново и в Разград. Очаква се обаче Красен Кралев да е втори в листата във Варна, където водач отново е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Дългогодишният депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова, изглежда, отпада от парламента. Първи в Смолян този път ще е д-р Красимир Събев, който бе депутат от ГЕРБ в 44-ия парламент, когато партията успяваш да спечели два мандата в района. В последните два парламента формацията печелеше по едно място от Смолян, където мандатите са общо четири.

Нов водач ще има и в още един район – Плевен, където на 4 април и 11 юли водеше онкохирургът проф. Григор Горчев. Той отказа да влезе в последния парламент. Сега водач ще е досегашният депутат и областен координатор на партията Валери Лачовски.

Промяна на останалите места няма и водачи на листите на ГЕРБ-СДС ще са стари лица. Листите в столицата отново водят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (25 МИР), който е първи и в Пловдив-град, заместникът му Даниел Митов (24 МИР) и председателят на СДС Румен Христов (23 МИР).

И на 4 април, и на 11 юли Борисов водеше листи на същите места, но после искаше от Централната избирателна комисия да го заличи като депутат.

На челните места остават и бившите министри проф. Костадин Ангелов (Варна и Велико Търново), Росен Желязков (Благоевград), Красимир Вълчев (Стара Загора и Шумен), Томислав Дончев (Габрово), Екатерина Захариева (Пазарджик), Деница Сачева (Добрич), Кирил Ананиев (Перник), Петя Аврамова (Враца) и Николай Нанков (Ловеч) и Теменужка Петкова (Търговище).

Водаческите места запазват и Цвета Караянчева (Кърджали), която председателстваше 44-ия парламент, но не влезе в 46-ия, Десислава Танева (Сливен), Десислава Атанасова (Разград, а сега и Русе), Делян Добрев (Хасково) и Ирена Димова (Монтана).

Без промяна са и челните места за почетния председател на „Гергьовден“ Любен Дилов-син (Бургас), изключената от партията на Слави Трифонов Росица Кирова (Видин), бившия областен управител на Пловдив Дани Каназирева (Пловдив-област), областния координатор в Силистра Тодор Тодоров (Силистра) и бившия областен управител на Ямбол Димитър Иванов (Ямбол).

Здравка Андонова, „Дневник“

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар