ГЕРБ здравеопазване: Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

746 жалби са получени в здравния ДАНС през 2019-а.

Глобиха 24 джипита за година по сигнали на пациенти

Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата.

Това става ясно от справка за миналата година на здравния ДАНС, както е популярна Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Другите нарушения в лечебните заведения са за неспазване на стандартите за добра медицинска практика, които описват какво трябва да свършат лекарите задължително при определянето на диагнозата и терапията.

През 2019-а са извършени 876 проверки в болниците, от които 746 са по сигнали на граждани. За 596 от тях се е оказало, че не са основателни. Нарушения са установени в 150 от случаите като при някои от тях болницата е отнесла повече от един акт. Най-честите са за неспазване на медицинските стандарти – общо 89 броя.

В 82 са констатираните случаи на нарушаване на икономическите права на пациентите, казаха от агенцията. Това означава искане на пари без основание, неиздаване на касови бонове и предлагане на избор на лекар, за което се доплаща при положение, че в лечебното заведение няма втори доктор със същата специалност, поясниха още от ИАМН.

Проверяващите са установили и 43 нарушения на Закона за лечебните заведения.

За установените нарушения, свързани с прилагането на медицинските стандарти и искането на пари от болни и техни близки, здравната ДАНС е издала 170 наказателни постановления и 283 предписания.

От миналата година хората вече подават сигнали и срещу своите общопрактикуващи лекари. Дотогава жалбите бяха най-вече срещу конкретни лекари и болници, както и срещу специалисти в доболничната помощ.

Общо 24-ма са се жалили от своя джипи в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ през 2019-а. Половината от пациентите се оплакват най-вече от това, че те не им издават амбулаторни листове и не вписват заболяванията им в амбулаторния картон, а останалите – че не са получили касов бон срещу таксата копеймънт или при посещение вкъщи за болно дете са искани пари за прегледа, независимо че то е записано в листата на доктора, а домашните визитации се заплащат по програма „

Детско и майчино здравеопазване“, както и от Националната здравноосигурителна каса. Затова инспекторите, след проверки, са издали по всичките 24 сигнала 18 акта за установяване на административни нарушения и 14 наказателни постановления. Връчени са и 9 предписания.

От здравния ДАНС съобщиха още, че през миналата година най-много сигнали са подавали живеещите в Югозападния район на страната – общо 416, следван от Южен централен и Югоизточен – 85, Северозападен – 78, Североизточен – 63, и Северен централен – 58 броя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар