ГЕРБ и БСП пак се скараха заради Борисов – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БСП и ГЕРБ отново се захапаха относно правата на премиера Бойко Борисов по време на предизборна кампания.

Според левицата той ги превишава и за това са сезирали ЦИК и СЕМ, както и европейски институции. “Той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания”, заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро Христо Проданов и кандидат за депутат в 23 МИР София. 

БСП алармира председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес. От партията са сезирали и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, както и други политици и организации на най-високо ниво, ангажирани с гарантиране честността на изборите.  

“На 7 март български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика” пише в писмо до европейските лидери и институции лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В писмото се посочва, че това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. “Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”, подчертава председателят на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.  

 

От ГЕРБ светкавично отговориха с изявление в централата на партията от правосъдния министър и втора в листата на партията в Перник Десислава Ахладова. В него тя обясни, че според Изборния кодекс министър-председателя, министрите, народните представители, членовете на кабинета, президента и вицепрезидента по време на предизборната кампания не трябва да излизат в неплатен или платен отпуск. Причината е, че те не могат да делегират всичките си задължения. 

Няма как Министерският съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно за това Изборният кодекс е направил изключения. За всички други членове важи изискването, че те са задължени да ползват платен или неплатен годишен отпуск”, каза тя, като отбеляза, че членовете на кабинета са задължени да ползват по ден платен отпуск за предизборни мероприятия.

Ахладова коментира и критиката, че премиерът Борисов раздава пари от джипката си, като заяви, че решения за отпускане на финансиране се вземат от Министерския съвет. 

“Както знаете в повечето случаи кметовете също са поканени по места. Изложили са своите проблеми, част от министрите са отишли на място, за да видят какви са проблемите. Само в този случай, когато наистина има нужда тези пари да бъдат отпуснати, именно Министерски съвет е органът, който ги отпуска”, заключи тя без да дава възможност за въпроси на журналистите. Не коментира нищо и относно пътуванията на премиера Борисов с държавния джип.  

Според решение на Централната избирателна комисия за времето на провеждане на кампания премиерът няма право да ползва публичен ресурс, какъвто е неговия джип, който е част от автопарка на Националната служба за охрана (НСО). А санкциите за това са от 3 до 15 хил. лв.

Въпреки това още в първите дни на предизборната кампания премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа и наравно с инспекциите му като министър-председател, не веднъж той изтъкваше напредъка от управлението на ГЕРБ и даваше обещания на гражданите по времето на мандата на партията. 

Преди 2 години по време на местните избори, той отново не се подчини на забраната и ЦИК не го глоби

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар