герб доган бойко валери симеонов

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха – хем 1 лв. партийна субсидия, хем отворено финансиране

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете за партийните субсидии. Те са се разбрали хем да е 1 лв. субсидията, хем да има отворено финансиране, както поиска още в самото начало ДПС.

Това означава, че бизнесът вече законно, а не както досега ”под юргана”, ще финансира политическите формации. Това стана ясно от изказванията на Менда Стоянова и Мустафа Карадайъ пред журналисти. Ето техните позиции:

Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, като ще поемат разходите само за административния персонал. Това заяви Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

 

“Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения, физически и юридически лица”, допълни Стоянова.

 

“Въпреки разговорите нашата позиция е ясна – искаме 1 лв. субсидия и ще защитаваме тази теза в зала”, коментира тя. “Субсидия от 1 лев значи, че ще има изсветляване на финансирането на партиите”, разкри депутатът от ГЕРБ. “И сега партиите получават неясни дарения. Има риск, но на референдум българите гласуваха 1 лев субсидия на партии”, каза още председателят на Бюджетната комисия в парламента. “Единствената разлика е, че сега може и юридически лица официално да финансират партиите”, завърши Менда Стоянова.

 

 

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Внесохме нашите предложения за субсидиране на политическите партии. ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин тук в Народното събрание, посочи Карадайъ, цитиран от Новини. бг.

 

Според нас няма разлика между 1 лев или 0 лева субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лев субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лева субсидии на партиите.

 

Втората тема, която направихме в нашите предложения е да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване на такси в общинските и държавни детски градини. Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между 0, 5 млрд. и 1 млрд. лева да има във фонда за изграждане на детски градини, останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет, посочи Карадайъ.

 

Председателят на ДПС съобщи, че третото предложение, което от ДПС са направили, е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща. От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си, каза още Мустафа Карадайъ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар