ГЕРБ и ДПС ще направят кабинет само ако се договорят с по-дребните формации – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ и ДПС ще направят кабинет само ако се договорят с по-дребните формации

стоп кадър/БНТ/Панорама

Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до някаква формула на президентско управление.

Това каза пред БНР политологът проф. Огнян Минчев и коментира:

“Когато 1/3 от гражданите си дават труда да отидат да гласуват, това означава, че имаме пълзящ процес на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за реформа на тази система – с цел завръщане на поне част от избирателите към нея, така и за срутване в полза на неблагоприятни алтернативни варианти за управление на България. Всички знаем, че през последните няколко години имаме целенасочени опити от страна на президента и на неговия щаб има опити да се рекламира т.нар. президентска република, за централизация на властта в ръцете на един силен президент. Като имаме предвид в непосредственото обкръжение на България какви хора и какви политически формули създават подобни силни президентски режими – в Сърбия, в Турция, да не говорим за Путин и т.н.”. 

Според проф. Минчев в лявата част от политическия спектър има дълбок разпад и фрагментиране, което не произвежда ляв проект, който да им смисъл от гледна точка на потребностите и националните интереси на България:

Аналогична е ситуацията и в дясното, където имате една все още силна клиентелистка народна партия като ГЕРБ, една мощна етно-корпоративна пирамида като ДПС, но имате и най-малко 1,5 милиона “свободни” избиратели, които не припознават ГЕРБ и ДПС, а искат да видят една автентична дясноцентристка, уравновесена политическа сила, която да знае кои са българските проблеми и да предлага разумни отговори на тези проблеми”. 

Той подчерта, че и вляво, и вдясно има нужда от възникването и развитието на такива политически сили.

По думите му ИТН, “Възраждане” и “Величие” са антисистемни партии.

Настоящата политическа ситуация е наказание за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета “Денков”, посочи политологът и уточни:

“Както за ГЕРБ и ДПС, които се опитват да направят ново правителство, така и за ПП-ДБ, които играеха една много лекомислена игра с партньорите си от ГЕРБ и от ДПС, залагайки националния интерес да го провалят поради свои котерийни неразбирателства. Сега всички те плащат сметката. ПП-ДБ с това, че паднаха на половината от избирателите си. ГЕРБ и ДПС с това, че са най-мощните партии на статуквото, които се намират в дълбока политическа изолация. Те ще направят правителство само ако успеят да се споразумеят по някакъв начин с кръга от по-дребни политически формации”. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар