ГЕРБ и ППДБ готвят скандален обрат в парламента – възнаграждават Сарафов и саботират операция “Чисти ръце” на Гешев

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сензационен обрат може да настъпи в петъчното заседание на парламента. В четвъртък депутатите отложиха гласуването на второ четене на промените в Закона за съдебната власт. Сред тях са и предложения на народния представител от “Възраждане” Петър Петров, който предлага изваждането на Националната следствена служба и следствените отдели към окръжните прокуратури от структурата на държавното обвинение. Правната комисия вече отхвърли предложението на “Възраждане”, но в четвъртък в кулоарите на парламента се разбра, че новото управляващо мнозинство от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имали намерение да подкрепят в зала текстовете.

На практика това означава, че следствието ще бъде отделено от прокуратурата, а враг №1 на главния прокурор Иван Гешев – досегашният му заместник Борислав Сарафов ще получи “възнаграждение” за предприетата от него атака.

Още преди три седмици, наблюдатели на процесите в съдебната система допуснаха, че мотивите на Сарафов да атакува Гешев са свързани именно с амбициите да стане едноличен ръководител на следователите в цялата страна.

Това обяснява и възможната промяна в позициите на депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които в правна комисия се противопоставиха на предложенията на “Възраждане”. Като аргумент бе посочено, че изваждането на следствието от държавното обвинение със закон би представлявало нарушение на Конституцията. Развоят на събитията от последните седмици изглежда е променило отношението на парламентарните групи и те са готови за пореден път да погазят основния закон в опит да овладеят съдебната власт и най-вече да провалят започналата от Иван Гешев операция “чисти ръце”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар