ГЕРБ като Дядо Мраз: Нов подарък за Румен Вълка – 27 млн. и още 4 години концесия на летище „Горна Оряховица”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителственият Дядо Мраз заработи след изборите – освен за концесионера на летище София, на прощаване кабинетът на ГЕРБ прояви свръхщедрост и към концесионера на летище Горна Оряховица.

Аерогарата се управлява от компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Той през последните години привлече вниманието като индиректен получател на кредит от 150 млн. лв. от Българска банка за развитие. Както и с огромен хотел, изникнал без строителни книжа в държавната гора на ловно стопанство „Искър“, в близост до софийския язовир.

За разлика от хотела, който беше построен със завидна скорост, повереното му летище Горна Оряховица не може да се похвали с такива успехи. Договорът с концесионера влезе в сила през юли 2016 г. Концесионерът пое ангажимент да инвестира 32.1 млн. лв. за 35 години, като 22.4 млн. лв. от тях трябваше да бъдат вложени през първите 4 години. Те изтекоха през 2020 г., като към момента по данни на министерството на транспорта инвестициите в летището са 5.6 млн. лв., или с близо 27 милиона под поетия ангажимент.

Вместо концесията да бъде отнета поради неизпълнението на договора, на последното заседание на кабинета на Бойко Борисов, без да е обявено предварително, беше гласувано срокът за изпълнение на въпросните инвестиции да бъде удължен с още 4 години. А планирани съществени конкретни подобрения, като удължаването на пистата, съгласно одобрения генерален план, вече се споменават като нецелесъобразни. И за да се избегне скандал, удобно подаръкът се прави след вота.

Обяснението, разбира се, е ковид-19. Нищо че концесионерът е във владение доста преди пандемията, че тиражираните планове за развитието на летището са карго полетите, а не пътническите. И че по данни на Гранична полиция в силния месец юни в силната 2019 г. излетелите са 26 пътници, а влезлите – 14. А май месец бройката е четирима излетели, а влезлите са… двама. Или летището не е сред най-зависимите от пътническия трафик. И обясненията с „настъпилата пандемия от ковид-19 и последвалия сериозен спад в полетите на търговската авиация, както и въведените медицински мерки, изисквания и правила към работата на летищните оператори“, пуснато от Министерски съвет, има нужда от допълнителни разяснения.

Важна подробност е и че самата държава през транспортното дружество „Летище Горна Оряховица“ има 5% в обединението концесионер, или едновременно е и концесионер и концедент.

Държава в конфликт на интереси

Концесионерът стана такъв именно с ключовата помощ от страна на държавата по времето на кабинета „Борисов 2“. Акционерното дружество, единствен кандидат и победител, е „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“. В него с 95% е свързаната с Румен Гайтански „Кристална вода“. Частната компания се занимаваше с проекти в сферата на ВиК мрежите и пречистването на водите, а условията на конкурса изискваха от кандидатите освен капитал от 1 млн. лв. и активи минимум 5 млн. лв. да имат и опит в дейности по управлението и експлоатацията на международно летище минимум 5 години, да притежават техническо оборудване и да разполагат с технически лица.

За да се елиминира тази досадна пречка, държавата постъпи доста иновативно. Министерството на транспорта през свое дружество, а именно летищният оператор „Летище Горна Оряховица“, влезе с 5% в концесията, която самото то дава, и стана носител на опита. Създаде се странен прецедент, като подобна схема би позволила на всякакви компании да влизат в специфични бизнеси, като целта на една концесия не е само да се търсят инвестиции, но и да се намери по-добро управление и know-how.

Освен държавния опит беше даден и гратисен период от 48 месеца за концесионното плащане. Договорът влезе в сила на 8 юли 2016 г. Гратисният срок изтече през юли 2020 г., като през януари 2021 г. концесионерът е заплатил първата си вноска в размер на 41 хил. лв., казват от министерството на транспорта, като допълват, че към настоящия момент няма неплатени вноски и съответно не е налице неизпълнение на това договорно задължение.

Малко след процедурата за концесия пък стана ясно, че магистрала „Хемус“ ще бъде препроектирана така, че да се осигури скоростна връзка с летището. Контролирана от Румен Гайтански фирма през 2019 г. получи индиректно и около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (виж на стр. 44). А през 2020 г. се случи и мащабно завръщане на Гайтански в сметопочистването на София с петгодишни договори за 150 млн. лв.

Пистата, оградата и светлините

Реклама

Всичко това, изглежда, не е помогнало на летище Горна Оряховица. Към момента извършените инвестиции в обекта на концесия по данни от министерството са в общ размер на 5.685 млн. лв. от 22.4 млн. лв., планирани за първите четири години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар