ГЕРБ-Кунчев нагъл: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
България продължава да е една от европейските държави с най-малък брой ваксинирани. Масовата имунизация започна едва преди няколко дни.

Напълно очаквано се създаде абсолютен хаос, а според статистиката на Европейската агенция за контрол и превенция на заболяванията две дози от ваксината срещу COVID-19 са получили 0.4% от населението. И на този фон доц. д-р Ангел Кунчев категорично заяви: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния.

“Пука ми кога ще стигнем заветния процент от ваксинирани. Правим всичко възможно. Организацията вече е създадена. Много разширихме фронта, но решаващо вече ще е пристигането на ваксините. Правим много голям брой ваксини ежедневно”, посочи Ангел Кунчев от НОЩ.

Повод за по-острата му реакция бе журналистически въпрос, с който се направи сравнение между България и Румъния. Съпоставката със северната ни съседка не е от вчера и днес – и двете държави влязоха в Европейския съюз едновременно, а от този момент нататък Румъния ни е изпреварила по редица показатели. Та статистиката за ваксинираните не е изненадваща.

.

“Не ме интересува България една седмица назад ли е, напред ли е. Най-важният показател е достатъчният брой ваксинирани, с които ще бъде победено заболяването”, отсече Кунчев.

Важният въпрос е “Кога?”. ФрогНюз припомня статистика в критична статия на брюкселското издание “Политико”, според която ако темповете на ваксинация се запазят същите, каквито бяха преди около 3 седмици, страната ни ще достигне заветните 70% имунизирани чак през 2040 г. Процесът се ускори едва преди няколко дни. Кунчев обаче смята – проблемът вече ще бъде с доставките на ваксини.

“Осигурили сме ваксините, които се правят в цяла Европа и в САЩ. Иначе има и много евтини ваксини, но те са с ефективност 55%. Тогава дали хората щяха да искат да се ваксинират”, попита доц. Кунчев.

Очакванията са, че след 15 март ЕС ще одобри ваксината на Янсен и Янсен. Количествата през март са около половин милион. Вече ще започне да има избор, заяви още главният държавен здравен инспектор.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар