ГЕРБ: Македония ще строи АЕЦ “Белене”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”.

От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи.

По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си.
Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.
Пред БНР Валентин Николов – депутат от ГЕРБ, председател на енергийната комисия в Народното събрание, заяви:
“И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ “Белене”.

Той обясни, че тя ще участва със своята електрическа компания и уточни, че проявеният интерес е за покупка на електрическа енергия – дългосрочна.
“Има заявено българско участие, би трябвало да е консорциум от фирми, което е проявило интерес да закупи и акции и дългосрочно да закупи електрическа енергия.

Предполагам, че това е част от намеренията, за да могат да влязат в преговорния процес и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта”, добави Николов в предаването “Преди всички” по програма “Хоризонт”.

Според председателя на енергийната комисия в НС “Фраматом” и “Дженерал илектрик” са предложили варианти за доставка на оборудване, като експортните банки на страните (съответно Франция и САЩ – бел.ред.) да финансират това оборудване “и в последствие, след заработване на АЕЦ “Белене”, то да бъде изплатено по определени схеми”.
Николов обясни, че стратегическият инвеститор освен да осигури пари, трябва да структурира и проекта.
“Когато се преговаря с големи корпорации, зад които стоят техните държави и правителства, обикновено трудно се отстояват позиции. Когато е ясна рамката, можеш да се облегнеш на нея и спокойно да предоговориш останалите компоненти”, каза Николов и обясни, че парламентът е създал достатъчно гаранции, “така че държавата да не влезе в едно блато”.
По думите на Валентин Николов във всеки вариант на инвестиция, особено когато е голяма и дългосрочна, най-големият риск обикновено е политическият.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика коментира и “студения резерв”, който трябва да осигурява ТЕЦ “Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган:
“Това е една от най-бързо включващите се централи, след водноелектрическите централи, която може да покрие съответния небаланс в системата, защото е на газ”.

Интервюто на Силвия Великова и Юлияна Корнажева с Валентин Николов можете да чуете от звуковия файл.
източник: https://speednewsbg.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар