ГЕРБ-наглост: Три държавни компании не предоставят информация на парламента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три държавни дружества – “Автомагистрали”, “Булгартрансгаз” и Българска банка за развитие (ББР), все още не са предоставили исканата информация на временната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Мая Манолова.

Депутатът Калоян Янков от “Демократична България” поиска да бъдат сезирани ресорните министри, включително и бъдещите служебни, които да вземат отношение за това, че изпълнителните директори на държавни фирми не изпълняват закона и го нарушават. По закон те са длъжни да предоставят исканата информация на депутатите.

В момента тече заседание на комисията, на която се изслушват министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, на агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски и директорът на “Автомагистрали” Стоян Беличев.

Беличев заяви, че исканата информация е събрана на 90 на сто и е в обем над 1 милион и 200 хиляди страници. Не получихме информация кога, как и къде да предоставим тази информация и по тази причина не е изпратена, каза Беличев.

Мая Манолова изрази учудване, че има директори на държавни фирми, които не знаят адреса на Народното събрание.

Според регионалният министър Петя Аврамова проблемът е, че това е огромна по обем информация и някой трябва да я приеме.

Аврамова защити работата на държавната компания “Автомагистрали”. Тя повтори тезата, че компанията е получила договори за над 4.7 милиарда лева от АПИ въз основа на Закона за обществените поръчки чрез така нареченото вътрешно възлагане (in house).

Компанията работи с 400 фирми, с които има договори за наемане на техника и доставка на материали. Това е обичайна практика в строителния бранш, всички фирми работят така, каза Аврамова.

Регионалният министър помоли да не се говори, че тези 400 компании са “наши фирми”, защото били голяма бройка.

Заседанието на комисията тече в момента.

 

 

Очаквайте подробности

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар