ГЕРБ, не ви искаме конституциите, идете си с мир

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Г-жо Каменарска, властта нарича хората от протеста стадо, изроди, алкохолизирана тълпа, без да отчита, че над 60% от народа подкрепя протестите. Изненадва ли ви това отношение?

 

 

Не. През време на извънредното положение ние от свободните професии бяхме определяни като маргинали и тулупи, така че защо да не сме и изроди. Това показва ярко нивото на използващите този речник. Само си представете какво би последвало, ако г-жа Меркел се обърне към германските граждани с такива думи. Припознах се в протеста, защото видях лицето на млади, образовани, културни хора, които не могат да понасят повече това просташко, селяндурско ниво. Доверието в кабинета е 18%, а оставка няма и това е изключителна наглост. И тези дискредитирани хора пишат основен закон. Когато стигнем до избори, ще се проявят политическите лидери – Христо Иванов отдавна си направи партия, доколкото разбирам Отровното трио също ще има политически амбиции. 45% от гласовете все още не са разпределени, хората засега искат да махнат тази власт и са абсолютно в правото си все още да нямат план.

 

 

Бунтовете по принцип имат за цел да свалят някаква непоносима власт, времето на концепциите идва след това. Но не подценява ли протестът съдържанието на Изборния кодекс, правилата на бъдещите избори?

 

 

Тези проблеми отдавна трябваше да бъдат решени. Освен машинното гласуване, има и други варианти за честни избори – да се гласува с квалифициран електронен подпис, чрез пръстов отпечатък – биометрията ни присъства във всички официални документи. След като всички можем да плащаме с карти, без това да създава проблеми, защо да не можем и да гласуваме по подобен защитен начин? Манипулации винаги ще има, но най-важното е да се постигне максимално висока масовост на изборното право и да има легитимност на народния вот. Сегашните парламент и правителство са загубили всяка легитимност.

 

 

Управляващите сипят правни бисери не от днес, но все пак проектът за  конституция ли е техният шедьовър?

 

 

Да седне да пише основен закон едно дискредитирано правителство, нежелано от народа, е еманация на арогантността. Обсъждането в дълбочина на този нефелен проект само му придава някаква тежест. Няма какво да се обсъжда една брутална юридическа гавра с конституцията, където човешките права са пратени в девета глуха. Това е едно правно нищо, което незаконно е депозирано в деловодството на НС. Юристите знаем, че най-необходима е реформата в съдебната система, в частност прокуратурата и нейния комунистически модел.

 

 

Как виждате начина, по който реалистично може да се реформира прокуратурата?

 

 

В момента прокурорските структури имат йерархичен контрол. Това означава, че горестоящите прокурори дават методически указания за законосъобразност на подчинените си, могат да отнемат разследвания, да ги прекратяват, да отменят актовете им. Ако за екзотика някой прокурор реши да разследва министър председателя, висшестоящият прокурор има правото да спре проверката, да отмени актовете му – следват ниски атестации и загуба на работата. Доста колеги подкрепят идеята контролът върху прокуратурата да е съдебен.

 

 

Мястото на прокуратурата в съдебната система ли е изобщо?

 

 

Не. Прокуратурата е страна в процеса и трябва да бъде равнопоставена на адвокатурата. Освен това държавното обвинение е длъжно да събира доказателства и в полза на оневиняването на разследваните лица, което то не прави.  Така се стига до репресии и съсипване на човешки животи от хора, решили да злоупотребят с властта си.

 

 

Наскоро КС реши, че всеки редови прокурор има право да разследва главния прокурор. В същото време видяхме една многолюдна прокурорска сбирка, подобна на партиен конгрес от времето на народната власт, която се врече във вярност на шефа си.

 

 

Това не беше сбирка, а сбирщина, направена при това с нашите пари. Не знам каква е по своята правна същност тази прокурорска сбирщина, в която присъстват министри от изпълнителната власт. И после говорим за независимост на властите. Все едно да отидеш при едно малтретирано дете и да го попиташ пред майка му яде ли бой в къщи. Само независим човек може да говори какво става вътре в системата. Сборището беше изпълнено със зависимости. Какво е доверието, което гражданите дават на прокуратурата?

 

 

Ярък правен проблясък дойде и от средите на ВМРО – те предлагат президентът веднъж на мандат да може да инициира референдум за оставка на правителство и парламент, но ако го загуби, да напусне задължително поста си. Прилича на риалити шоу от рода на сървайвър.

 

 

Мисля си, че всички законодателни изблици на ВМРО се замислят от хора, повлияни от някакви вещества. Те родиха и взаимоизключващите се идеи изборите хем да са задължителни, хем да има образователен ценз. В тази драпаща да се задържи във властта партия има шизофрения, това са хора, които нямат никаква друга реализация в живота.

 

 

Те взеха своите 15 минути слава.

 

 

И своята торба с пари.

 

 

Да се върнем към прокуратурата. Има различни идеи за реформа там –  да мине към изпълнителната власт, да се избира пряко по места. Какъв е рационалният вариант според вас?

 

 

Във всяко отношение и винаги съм била за изборност. Може да не бъде пряк избор, а като в Щатите – с представители по места. ВСС пък да се избира вътрешно от самите съдии. В момента всички участници в този съвет са дискредитирани до мозъка на костите си. А прокуратурата трябва първо да се реформира и после да се самоизбира. Хората няма да си върнат доверието в нея от това, че г-н Гешев залавя 250 грама рязан тютюн и някакво месо на обща стойност 200 лева. Никой не очаква от главния прокурор да прави това.

 

 

Гешев твърди, че се е справил с телефонните измами, но някои телефонни разговори не ги докосва с пръст даже.

 

 

Защото не са измами. А са автентични. Ето този двоен стандарт хората не могат да понасят. Не може да искаш кюлчетата за проверка, а да не те интересува кой е правил снимките. Министър-председателят много добре знае коя е жената, която го е снимала, явно не е човек на НСО с тези гривнички и голи рамена. И защо няма обвинение към НСО, ако има подозрения?

 

 

Не е ли оксиморон понятието „съдебен прокурорски съвет“?

 

 

Това са изблици, които въобще не трябва да бъдат обсъждани дори сред непосветените. Ние не искаме от тези хора никакви конституции, никакви закони, никакви брътвежи за каквото и да било. Ние искаме само едно – да си отидат. Да си отидат с мир.

 

 

Изглежда, че има невидима зависимост, защото видяхме, че премиерът беше на ръба на оставката.

 

 

Той се усети, че няма да бъде като предишните пъти. Тогава миеше ръце с БСП и Орешарски, със завещаната му разрушена държава. Сега няма с какво да се оправдае.

 

 

Като човек от протестите, как виждате развитието на политическата криза?

 

 

Не одобрявам индивидуалистичното разединение, дългите речи, барикадите, нахъсването. Не е сега моментът да бистрим кой кого поддържа. Не е нужно протестът да е толкова организиран, хората трябва да бъдат оставени да се самоизразят. В момента държавата се разграбва като за последно, по време на криза и безработица безогледно се раздава на администрация и приближени фирми. Дано не стигнем и до беларуския модел след изборите.

 

 

Разговора води: Емил Янев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар